m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHINFORMACIJA ZA MEDIJE

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Сарајево/Sarajevo 18.03.2022. godine

INFORMACIJA ZA MEDIJE

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA DR. DENIS ZVIZDIĆ SASTAO SE U BERLINU SA POSLANIKOM U NJEMAČKOM BUNDESTAGU JOSIPOM JURATOVIĆEM

 

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se u Berlinu sa poslanikom u njemačkom Bundestagu Josipom Juratovićem, koji je, tokom sastanka, istaknuo da je neophodna veća briga Njemačke i Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana.

Juratović je pohvalio usvajanje tri ključna zakona sa evropske agende za BiH koja su potrebna za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i rekao da će Njemačka pomoći da se ozbiljnije krene ka pretpristupnim pregovorima.

Predsjedavajući Zvizdić i poslanik Juratović su se složili da je neophodno zaustaviti odlazak mladih ljudi iz BiH. Naglasili su da je to jedan od najvećih problema sa kojim se suočava BiH, a i cijela regija, i da je potrebno najhitnije djelovanje.

Razgovarali su i o jačanju Parlamenta. Juratović je rekao da postoje demokratske snage u regiji i da treba raditi na njihovom osnaživanju uz konkretniju podršku Evropske unije.

Razgovarali su i o održavanju općih izbora i tom prilikom poslanik Juratović je rekao da se izbori na demokratskim principima moraju održati. Istaknuo je kako je neophodno provesti presude Evropskog suda za ljudska prava i da Bosna i Hercegovina samo potpunom jednakošću svih građana može postati dio evropske porodice.

Poslanik Juratović je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića o skorom formiranju SPD-ove grupe prijateljstva za Zapadni Balkan, koja će doprinijeti jačanju saradnje u regionu.”(kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari