m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHINFORMACIJA ZA MEDIJE

INFORMACIJA ZA MEDIJE

Сарајево/Sarajevo 17.03.2022. godine


INFORMACIJA ZA MEDIJE

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA DR. DENIS ZVIZDIĆ SASTAO SE DANAS U BERLINU SA PREDSJEDAVAJUĆIM VANJSKOPOLITIČKOG ODBORA BUNDESTAGA

 

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Zvizdića dostavljeno nam je saopćenje za medije koje proslijeđujemo u cjelosti: 

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu sa predsjedavajućim vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michaelom Rothom. Upoznao ga je s aktuelnom političkom situacijom u zemlji i sa višemjesečnom antiustavnom blokadom rada državnih institucija.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na snažnom interesu njemačke Vlade za stanje na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Rekao je da je za građane BiH jako važno da Njemačka stoji uz BiH i da je jasno iskazala opredjeljenje za politiku proširenja Evropske unije.

Tokom sastanka, dr. Zvizdić je upoznao predsjedavajućeg Rotha o tome da je Predstavnički dom PSBiH prošle sedmice usvojio tri ključna zakona sa evropske agende za BiH i izrazio nadu da će to učiniti i Dom naroda kako bi BiH mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Roth je rekao da je destruktivna politika blokade institucija, bojkoti, te politika secesije potpuno neprihvatljiva i Evropskoj uniji i Njemačkoj i da se sa takvim politikama mora prestati.

Razgovarali su i o situaciji u Ukrajini i o refleksijama na Bosnu i Hercegovinu. Saglasili su se o tome da je neophodno zaustaviti ruske namjere destabilizacije Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Zvizdić i Roth su razgovarali i o problemu odlaska mladih ljudi iz BiH. Rekli su da mladim ljudima treba posao, sigurnost, stabilna politička i ekonomska situacija i budućnost u njihovoj domovini.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao Rotha s aktuelnim povećanjem broja vojnika u okviru Misije EUFOR u BiH i naglasio da je to pozitivna odluka i poruka, ali da broj vojnika i dalje nije dovoljan i da ga je potrebno dodatno povećati, te stacionirati na ključna područja u BiH, poput Brčko Distrikta. Dr. Zvizdić je pozvao Njemačku da se vrati u EUFOR misiju jer bi to bio veliki podstrek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.” (kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari