m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraForum mladih barske URE otvaranjem ulične biblioteke obilježio Internacionalni dan knjige i autorskih prava

Forum mladih barske URE otvaranjem ulične biblioteke obilježio Internacionalni dan knjige i autorskih prava

Forum mladih barske URE otvaranjem ulične biblioteke obilježio Internacionalni dan knjige i autorskih prava
,,Katalonski tradicionalni čin poklanjanja knjige u zamjenu za cvijet koji datira čak vijek unazad, je bio inspiracija za Forum mladih barske URE da započnu jednu novu tradiciju sa akcentom na razmjenu i cirkulisanje knjiga. Upravo sa ove lokacije na najbitnijoj gradskoj raskrsnici, kreće tradicija u sve djelove grada, tradicija razmjene knjiga, razmjene znanja i važnih poruka, gdje će svako moći da pozajmi knjigu i zauzvrat oplemeni biblioteku donacijom knjige”, saopštila je predsjednica Foruma mladih URE u Baru Lejla Kojić.
Kako je kazala, koncept i ideja otvorene, ulične biblioteke je poziv na učešće svih gradjana, turista i prolaznika, u njegovanju čitalačkih navika i podizanju svijesti o važnosti knjige u formiranju ljudske jedinke i prosperiteta svih generacija. ,,Upotrebljiva vrijednost ove akcije je ono što je čini dugoročnom i što pokreće suštinske promjene, stoga pozivamo Baranke i Barane svih generacija da započnemo tradiciju: uzmite knjigu i donesite drugu. Na taj način ulična biblioteka će nastaviti da živi”, istakla je Kojić.
Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava na ovaj datum. Pored katalonskog festivala koji prenosi ovu tradiciju, ovo je i datum godišnjice rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca Vilijama Šekspira, smrti pisca prvog modernog romana Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova.

Komentari