m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaEurosong nostalgija: glazbeni vremeplov s Albinom Grčić i podsjetnikom na povijest EU-a

Eurosong nostalgija: glazbeni vremeplov s Albinom Grčić i podsjetnikom na povijest EU-a

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Objava za medije

8. svibnja 2021.

DAN EUROPE UZ KULTURU I ZABAVU

Eurosong nostalgija: glazbeni vremeplov s Albinom Grčić i podsjetnikom na povijest EU-a

Glazba, filmovi, podsjetnik na zanimljivosti i događaje koji su obilježili razvoj Europske unije – to su glavni sastojci “recepta” za ovogodišnje obilježavanje Dana Europe u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U suradnji s mladom pjevačkom zvijezdom Albinom Grčić, Ured je pripremio online koncert Eurosong nostalgija koji će premijerno biti prikazan u subotu, 8. svibnja u 21 sat na Facebook stranici i YouTube kanalu Ureda.

Uoči odlaska u Rotterdam gdje će braniti boje Hrvatske na Eurosongu, Albina će u Eurosong nostalgiji izvesti svoju uspješnicu Tick-Tock, te obradu pjesama koje su na najpoznatijem europskom glazbenom natjecanju predstavljale Hrvatsku 1998., 1999., 2000., 2002. te 2010. godine. Uz putovanje kroz glazbeni vremeplov, publika će doznati i zanimljivosti značajne za Europsku uniju u tim godinama. Primjerice, kada krilatica Ujedinjeni u različitosti postaje službeni moto europskoga bloka, a kada euro zajednička valuta?

Osim toga, Ured Europskog parlamenta, u suradnji sa Zagreb film festivalom, organizira besplatnu projekciju filma Još jedna runda, koji je, uz filmove Kolektiv i Corpus Christi ušao u finale za Nagradu publike LuxJoš jedna runda prikazat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac, u nedjelju 9. svibnja u 19 sati, a karte je potrebno podići sat vremena prije projekcije, na blagajni kina. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice. U međuvremenu, od 22. travnja traju besplatne online projekcije filmova Kolektiv i Corpus Christi koji se mogu pogledati na platformi Kino Europa Online do 10. svibnja.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je kako Europski parlament već godinama ima važnu ulogu u afirmiranju kulture,  kako kroz izravne projekte, tako i kroz različite vidove suradnje s umjetnicima. “Budući da upravo kreativna industrija snažno osjeća ekonomske posljedice pandemije, povodom Dana Europe naš je Ured još jednom želio naglasiti njezinu važnost i univerzalnost jezika kulture. Nadam se da će publika uživati u sadržaju koji smo pripremili”, rekla je Simeonova Staničić.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja u znak sjećanja na povijesnu “Schumanovu deklaraciju”. Tijekom govora u Parizu 1950. tadašnji šef francuske diplomacije Schuman, predstavio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kako bi se osigurao trajni mir.  Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

 

Od Dana Europe do Konferencije o budućnosti Europe

 

Europski parlament, povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja, tijekom cijelog ovog tjedna organizirao je online razgovore na kojima je publika mogla doznati više o djelovanju institucije i prioritetima rada zastupnika.  Razgovori sa zastupnicima uvod su u inauguracijsku svečanost za Konferenciju o budućnosti Europe koja će se održati u nedjelju u Strasbourgu od 14 sati. Nakon inauguracije, organizirat će se paneli, rasprave i aktivnosti u svim članicama Europske unije, a tijekom tog procesa građani će imati  priliku odlučiti kako bi se Europska unija trebala razvijati i što bi trebali biti njezini prioriteti. 

 

Već u utorak, 11. svibnja, u Zagrebu će se – u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskog sabora – održati tematski skup Konferencija o budućnosti Europe – vizija za Hrvatsku na kojem će, uz hrvatske europarlamentarce i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovati i potpredsjednica EK-a za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Na Konferenciji će, među ostalim, biti riječi o uspješnim EU projektima realiziranim u Hrvatskoj te o temama koje su označene kao ključne u procesu rasprava o budućnosti Europe: od snažnijeg i pravednijeg gospodarstva, preko obrazovanja, do digitalne i zelene transformacije, te kulture i mladih. Videovezom u raspravama će sudjelovati 9 hrvatskih sveučilišta.

Komentari