m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaDruštvo HREU istraživanje ukazuje na potporu većoj ulozi EU-a u kriznom menadžmentu

EU istraživanje ukazuje na potporu većoj ulozi EU-a u kriznom menadžmentu

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Objava za medije

7. svibnja 2021.

EU istraživanje ukazuje na potporu većoj ulozi EU-a u kriznom menadžmentu

Dva dana uoči inauguracije Konferencije o budućnosti Europe, Europski parlament objavljuje rezultate Eurobarometra na temu budućnosti Europe.

Istraživanje su zajednički naručili Parlament i Europska komisija.

Nakon objave prvih rezultata 9. ožujka, cjelovito izvješće otkriva sljedeće:

· Osam od deset Europljana (81 %) slaže se da bi među prioritetima Konferencije trebalo biti i pitanje kako EU može poboljšati upravljanje krizama kao što je pandemija virusa COVID-19. Više od trećine ispitanika (38 %) ističe kako se tim izrazito slaže.

· Dvije trećine Europljana (66 %) vjeruje da EU projekt nudi perspektivu mladima. Sličan udio ispitanika (65 %) EU vidi kao mjesto stabilnosti u problemima opterećenom svijetu.

· Više od dvije trećine ispitanika podržava izbor predsjednika ili predsjednice Europske komisije putem procesa vodećih kandidata na europskim izborima. Manje od četvrtine (22 %) ne podržava taj proces.

· Dvostruko više EU građana (42 %) smatra da bi na europskim izborima dobro bilo imati mogućnost glasanja za transnacionalne liste, u usporedbi s jednom petinom (19 %) ispitanika koji odbacuju ovaj prijedlog.

Konferencija o budućnosti Europe

Osam od deset Europljana (81 %) slaže se da bi se Konferencija prioritetno trebala baviti time kako se EU može bolje nositi s krizama poput pandemije koronavirusa, a više od trećine (38 %) ispitanika izrazito se slaže s tim prijedlogom.

Europljani koji su voljni uključiti se u Konferenciju o budućnosti Europe prije svega bi željeli to činiti sudjelovanjem na sastancima u svojoj lokalnoj zajednici, poput rasprava s građanima ili skupština (44 %). U procesu prikupljanja ideja u sklopu Konferencije, građani zanimljivim smatraju davanje odgovora u istraživanjima (34 %), predlaganje inicijativa europskim i nacionalnim političarima te online konzultacije putem platformi za raspravu (30 %).

Mladi i budućnost Europske unije

Osam od deset Europljana (83 %) slaže se da bi Konferencija posebice trebala uključiti mlade ljude i nove ideje, a četiri od deset ispitanika (40 %) kaže da se u potpunosti slaže s ovim pristupom.

Dvije trećine Europljana (66 %) smatra da EU projekt nudi perspektivu za budućnost mladima. Slični je udio (65%) onih koji kažu da je EU mjesto stabilnosti u problemima opterećenom svijetu, iako je taj postotak niži u odnosu na istraživanje iz 2018. godine (-11 postotnih bodova).

Europski izbori i čelno mjesto Europske komisije

Istraživanje Budućnost Europe također sadrži pitanja o europskim izborima i odabiru predsjednika / predsjednice Europske komisije. Prema rezultatima, građani će dva puta izglednije kao dobar prijedlog podržati glasanje za transnacionalne liste na izborima za Europski parlament (42 %), u usporedbi sa samo jednim od petero ispitanika koji takvu ideju odbacuje (19 %). Njih 36 % niti podržava, niti odbacuje transnacionalne liste.

Više od dvije trećine ispitanika podržava izbor čelne osobe Europske komisije putem procesa vodećih kandidata na europskim izborima, a manje od četvrtine (22 %) nije za tu opciju. Iako 61 % kaže da ovaj proces ima smisla samo ako EU građani imaju priliku glasati za transnacionalne liste, gotovo dvije trećine ispitanika (64 %) slaže se kako bi vodeći kandidati doprinijeli većoj transparentnosti procesa izbora predsjednika ili predsjednice Europske komisije. Građani također vjeruju da bi to dalo veći legitimitet Europskoj komisiji (63 %) i da bi predstavljalo značajan napredak za demokraciju unutar EU-a (62 %).

Više informacija

Posebno istraživanje Eurobarometra broj 500 „Budućnost Europe” (EB94.1) provedeno je u razdoblju od 22. listopada do 20. studenog 2020. godine u 27 država članica. Zajednički su ga naručili Europski parlament i Europska komisija. Istraživanje je provedeno razgovorima uživo i online, gdje je to bilo potrebno zbog pandemije. Ukupno je odrađeno 27 034 intervjua.

Poveznica:

Eurobarometar istraživanje:

https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/eurobarometer/future-of-europe

 

Komentari