m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaPolitikaDSHV zadovoljan brojem osvojenih glasova među vojvođanskim Hrvatima

DSHV zadovoljan brojem osvojenih glasova među vojvođanskim Hrvatima

Subotica, 12. travnja 2022.

Priopćenje medijima

DSHV zadovoljan brojem osvojenih glasova među vojvođanskim Hrvatima

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na proteklim parlamentarnim izborima koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, čijim smo bili članom. Postignut je osnovni cilj, a to je da smo vratili predstavnika vojvođanskih Hrvata u srbijanski parlament.

Zadovoljstvo DSHV-a je veće kada imamo u vidu dobiveno povjerenje građana u mjestima u kojima u značajnom udjelu žive Hrvati. Naime, oni pokazuju da su Hrvati i njihovi sumještani u velikoj mjeri dali povjerenje našoj listi i kandidatima na njoj. Gdje ima Hrvata u većem broju, gdje smo bili u prilici voditi kampanju i gdje je bilo značajnije podrške iz vlastitih redova, DSHV je osvojio bolje rezultate u odnosu na prošle izbore!

Primjerice, u svim selima i salašima u okolici Subotice u kojima u značajnom omjeru žive Hrvati, naša lista je bila druga po broju glasova. U Maloj Bosni osvojili smo 20,4 %, u Đurđinu 19,9 %, u Tavankutu s Mirgešom 18,6 %, a u Žedniku 16,2 % glasova. Na području cijeloga Grada Subotice, koalicija u kojoj je DSHV dobila je povjerenje 3032 glasača. U odnosu na izbore 2020. godine, kada smo nastupali u drugoj koaliciji, to je gotovo 1000 ili 46,8 % više glasova.

U gradu Somboru naša koalicija osvojila je gotovo 1200 glasova. Od naselja i dijelova grada s hrvatskom većinom ili velikim udjelom, na drugom smo mjestu među parlamentarnim listama u Monoštoru (15 % glasova), Nenadiću (14 %) i Beregu (11 %), dok smo treći na Bezdanskom putu s pripadajućim salašima, kao i Gradini.

U općini Bač naša koalicija osvojila je 497 glasova, što je 6,8 % od ukupnog broja važećih glasova. U Plavni smo drugi po broju glasova, u Bođanima, Vajskoj i Selenči treći, a u Baču četvrti. Naše tradicionalno uporište je i Sonta, u općini Apatin, gdje smo bili na drugom mjestu i osvojili 13,8 % glasova.

Spomenuti rezultat smatramo uspjehom jer su ostvareni bez ikakvih ucjena i prijetnji, bez primoravanja zaposlenih u javnom sektoru, bez kupovine glasova, bez podrške medija, bez lakih obećanja… Hrvati su ostali uz nas i kada smo izašli na izbore u posve neravnopravnim uvjetima i kada smo bili stigmatizirani! I to nam je u DSHV-u dovoljno!

Stoga veliku zahvalu upućujemo svim Hrvaticama i Hrvatima koji su i ovoga puta prepoznali u DSHV-u onu političku snagu hrvatske zajednice u Republici Srbiji kojoj vrijedi dati povjerenje na izborima. Njih je ovoga puta bilo znatno više, unatoč brojnim opstruiranjima kako iz vlastitih redova tako i prijetnji koje su dolazile izvan struktura hrvatske zajednice.

 

 

                                                                        Tomislav Žigmanov, predsjednik

Komentari