m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna Gora DRŽAVA VEĆ PODRŽALA VENDING INDUSTRIJU U PROCESU ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE

 DRŽAVA VEĆ PODRŽALA VENDING INDUSTRIJU U PROCESU ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE

 DRŽAVA VEĆ PODRŽALA VENDING INDUSTRIJU

U PROCESU ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE

 

Od samog početka izrade Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i realizacije projekta elektronske fiskalizacije, fiskalizaciji samonaplatnih uređaja, odnosno obveznicima koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja (vending operaterima), posvećena je posebna pažnja, cijeneći specifičnosti načina poslovanja u ovoj industriji i komparativna iskustva iz regiona.

U koordinisanom radu, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), Uprava prihoda i carina (UPC) i projektni tim za elektronsku fiskalizaciju u kontinuitetu komuniciraju s poreskim obveznicima da bi oni što jednostavnije ispunili obaveze propisane Zakonom. Tako je i sa predstavnicima industrije operatera samonaplatnih uređaja održano više sastanaka, i prethodne i ove godine, na kojima su pažljivo razmotrene sve okolnosti i zahtjevi, kao i pružena puna institucionalna podrška u dijelu definisanja modela za vršenje fiskalnog servisa na samonaplatnim uređajima.

Takođe, ICT tržište u Crnoj Gori i regionu u kontekstu fiskalizacije odgovorilo je potrebama predmetne djelatnosti, pa su se pojavila rješenja primjenljiva kod vending operatera, čime su sa tehničkog aspekta otklonjeni izazovi za sprovođenje sistema elektronske fiskalizacije kod obveznika koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja.

Specifičnost načina obavljanja djelatnosti vending operatera uzeta je u obzir i prilikom definisanja mjera Vlade Crne Gore za podršku privredi i građanima. U paketu za drugi kvartal ove godine opredijeljena je jednokratna finansijska pomoć od 50 eura po naplatnom uređaju za poreske obveznike koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja (automata), u cilju finansijske podrške vending operaterima prilikom prelaska na sistem elektronske fiskalizacije prometa.

Kontinuirani višegodišnji zahtjevi industrije vending mašinama za ponovnim odlaganjem roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije nisu unutar nadležnosti primjene zakonskih odredbi, imajući u vidu da Zakon jasno propisuje rok za početak evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije – 1. juna 2021. godine, a nisu planirane izmjene. Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine, dok je primjena, nakon jednogodišnjeg odlaganja, počela od 1. januara 2021. godine, uz uvođenje dodatnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci.

MFSS i UPC uporno i predano rade da svim poreskim obveznicima obezbijede potrebne informacije i tehnološku podršku kako bi blagovremeno planirali i realizovali preduslove za elektronsku fiskalizaciju, uz puno razumijevanje okolnosti ekonomske krize, koja ima negativne implikacije na poslovanje svih privrednih grana u Crnoj Gori i na globalnom nivou.

Uz poštovanje prema Uniji poslodavaca kao reprezentativnoj asocijaciji privrednika, sa kojom državne institucije grade tradicionalno dobru, proaktivnu i dvosmjernu saradnju, kao i prema predstavnicima industrije vending mašina, kao inovativnog segmenta crnogorske privrede, podsjećamo na potrebu jednoobrazne, pravične i pune primjene zakonskih normi, obezbjeđivanja jednakih uslova za sve obveznike i dosljednog poštovanja propisa. To je neophodan preduslov za izgradnju stabilnog poreskog sistema i zaštitu urednih privrednika od nelojalne konkurencije na tržištu, a što je ukupno bila početna premisa u izradi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koju tekuće realizuje veliki broj poreskih obveznika.

 

Komentari