m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaDruštvo HRDODJELA NAGRADE „EUROPSKI GRAĐANIN” KAMPANJI BORANKA

DODJELA NAGRADE „EUROPSKI GRAĐANIN” KAMPANJI BORANKA

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Poziv medijima

DODJELA NAGRADE „EUROPSKI GRAĐANIN” KAMPANJI BORANKA

Botanički vrt u Zagrebu, 28. svibnja 2021., 10 sati

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 28. svibnja u 10 sati u Botaničkom vrtu u Zagrebu organizira svečanu dodjelu nagrade Europski građanin za 2020. godinu kampanji Boranka Saveza izviđača Hrvatske.

Kampanja je započela 2018. godine kao odgovor na katastrofalne požare u Dalmaciji. Do sada je u njoj sudjelovalo više od više od 7.000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85.000 novih stabala. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi. Savez izviđača Hrvatske kampanju je predstavio i u brojnim drugim državama kao jedan od najpozitivnijih europskih primjera kako se građani i institucije mogu osobno uključiti u obnovu prirode. Snažnu potporu Savezu dali su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Hrvatska vatrogasna zajednica i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite te će njihovi predstavnici biti među uzvanicima na svečanoj dodjeli nagrade u Botaničkom vrtu.

Program

09.45 Dolazak uzvanika u Botanički vrt

10.00 Početak svečanosti i obraćanje Violete Simeonove Staničić, voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

10.10 Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler uručuje svečanu plaketu „Europski građanin” koordinatoru kampanje Boranka Danu Špiceru

10.15 Obraćanje Dana Špicera u ime dobitnika nagrade „Europski građanin”

10.20 Obraćanje partnera kampane Boranka

10.40 Završetak službenog dijela

10.45 Obiteljska fotografija i druženje

Više informacija

Nagrada Europski građanin je priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti te poticanju aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Priznanje se dodjeljuje od 2008. godine odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a. Uz Boranku, hrvatski laureati su bili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać, udruga Transplant, Tvrtko Barun kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.

Zbog ograničenja povezanih s epidemiološkim mjerama, molimo Vas da dolazak potvrdite do četvrtka 27. svibnja u 17 sati na: EPZagreb@europarl.europa.eu

Komentari