m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaDruštvo HRDODIJELJENA NAGRADA „EUROPSKI GRAĐANIN” KAMPANJI BORANKA

DODIJELJENA NAGRADA „EUROPSKI GRAĐANIN” KAMPANJI BORANKA

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

DODIJELJENA NAGRADA „EUROPSKI GRAĐANIN” KAMPANJI BORANKA

Botanički vrt u Zagrebu, 28. svibnja 2021.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je prigodnu svečanost povodom dodjele nagrade Europski građanin za 2020. godinu kampanji Boranka Saveza izviđača Hrvatske.

Riječ je o kampanji koja je započela 2018. godine kao odgovor na katastrofalne požare u Dalmaciji. Do sada je u njoj sudjelovalo više od više od 7.000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85.000 novih stabala. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Nagradu Europski građanin, koja vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti, laureatima je u ime Europskog parlamenta uručio zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP). „Postoji stara izreka da je za ostaviti trag na ovoj zemlji i u našim prolaznim životima potrebna jedna od tri stvari: odgojiti dijete, napisati knjigu ili posaditi drvo”, kazao je Ressler te dodao kako već sama ta poslovica pokazuje transcendentalnu srž cilja i ideje projekta Boranka. „Boranka nadilazi običnu akciju, sitni volonterski angažman te ostavlja dublji trag promovirajući održiv način života i povezujući na inovativan i kreativan način digitalno i zeleno”, istaknuo je zastupnik.

Nagradu su u ime Saveza izviđača Hrvatske primili predsjednica Lidija Pozaić Frketić te koordinator kampanje Boranka Dan Špicer. Pozaić Frketić je podsjetila da izviđački pokret u Hrvatskoj djeluje već više od sto godina aktivno odgajajući nove generacije. „Cilj nam je da ostavimo svijet nešto boljim nego smo ga našli”, poručila je. Dan Špicer je istaknuo kako je nagrada Europski građanin priznanje i tisućama volontera koji su „u protekle tri godine osobno došli, zaprljali ruke, posadili stabla i pomogli u ozelenjivanju Dalmacije.” Savez izviđača Hrvatske kampanju je predstavio i u brojnim drugim državama kao jedan od najpozitivnijih europskih primjera kako se građani i institucije mogu osobno uključiti u obnovu prirode.

Voditeljica Ureda Violeta Simeonova Staničić rekla je kako Europski parlament jednom godišnje nagradom Europski građanin odaje priznanje pojedincima i organizacijama koje potiču druge na pozitivnu promjenu. „Ove godine, prvi put, hrvatski dobitnik nagrade je ekološka inicijativa. Boranka pokriva čak tri područja unutar europskog zelenog plana: promovira biološku raznolikost i štiti naš osjetljivi ekosustav, uklanja i umanjuje onečišćenja te pomaže politici klimatske neutralnosti. Cilj europskog zelenog plana je da do 2050. godine Europska unija postane klimatski neutralna, a napori poput ove prekrasne kampanje pomažu nam da što prije dođemo do tog cilja”, zaključila je Simeonova Staničić.

Snažnu potporu Savezu i kampanji Boranka dali su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Hrvatska vatrogasna zajednica, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite te brojni domaći i strani partneri i organizacije čiji su predstavnici na svečanosti također govorili o vrijednosti Boranke.

Više informacija

Nagrada Europski građanin je priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na poticanju aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Priznanje se dodjeljuje od 2008. godine odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a. Uz Boranku, hrvatski laureati su bili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać, udruga Transplant, Tvrtko Barun kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta. Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.

Komentari