m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaDruštvo HRDodijeljena nagrada „Europski građanin“ Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA

Dodijeljena nagrada „Europski građanin“ Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA

Petrinja, 22. rujna 2022.

 

Dodijeljena nagrada „Europski građanin“ Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA

Na prigodnoj svečanosti u Petrinji u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Fondu 5.5 Zaklade SOLIDARNA uručena je nagrada Europski građanin za 2022. godinu. Priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva predstavnicama Zaklade uručio je zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić istaknuvši kako mu je iznimna čast što nagrada ide u ruke „dobrih žena koje su prve priskočile u pomoć Petrinjcima i Banovini“.

U ime Fonda 5.5 nagradu su primile: Sanja Sarnavka, Marina Ajduković te Karla Pudar koje su, među ostalim, istaknule kako je nagrada Europski građanin ujedno i zahvala svim volonterima te donatorima. Ima ih više od 27 tisuća, a pomogli su „radom, vremenom te materijalnim donacijama“, podsjetile su dobitnice.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je da hrvatska mreža laureata nagrade Europski građanin broji sada devet dobitnika te je podsjetila da su priznanje dobili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.); Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.); humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.); Hrvatska udruga Transplant i Tvrtko Barun kao tadašnji ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.); HUKI – Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (2018.); te kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Svečana dodjela nagrade održana je u sklopu prvog „Regionalnog sajma kulture razvojne suradnje”.

Više informacija

Nagrada Europski građanin priznanje je kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti te poticanju aktivnosti kojima se u praksi izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednica Europskog parlamenta.

Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020. kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima. Ponovno je aktiviran neposredno nakon potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na više od 1200 obitelji stradalih od potresa. Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata. Uloženo je i 1,2 milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.

Komentari