m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaHronika HRDodatno ojačana hrvatsko-američka suradnja u borbi protiv nezakonite trgovine drogama

Dodatno ojačana hrvatsko-američka suradnja u borbi protiv nezakonite trgovine drogama

U Ravnateljstvu policije potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Agencije Sjedinjenih Američkih država za borbu protiv narkotika (DEA)

Foto: MUP RH

S ciljem ostvarenja/promicanja zajedničkih interesa u borbi protiv nezakonite trgovine narkoticima, danas je u Ravnateljstvu policije potpisan Memorandum o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije, i Agencije Sjedinjenih Američkih država za borbu protiv narkotika.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Antonio Gerovac te ataše regionalnog Ureda DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran,  potpisnici su Memoranduma koji je dokaz jačanja hrvatsko-američke suradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih oblika transnacionalnih kaznenih djela.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović vidi potpisivanje Memoranduma kao snažnu potvrdu i priznanje radu hrvatske kriminalističke policije: „Nakon pristupanja Republike Hrvatske Programu izuzeća od viza, Memorandum je još jedan plod intenzivne suradnje s našim američkim partnerima i potvrda da Sjedinjene Američke Države Republiku Hrvatsku svrstavaju među zemlje svijeta koje ispunjavaju najviše sigurnosne standarde. Jačanje suradnje u području sigurnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama  kontinuirana je i rezultat je međusobnog povjerenja izgrađenog u posljednja tri desetljeća, a ona na dodatnoj važnosti dobiva upravo u današnje vrijeme kada smo svjesni da su gotovo svi sigurnosni izazovi više ili manje transgranični, transnacionalni i sve više transkontinentalni. Otvaranje regionalnog Ured DEA-e u Zagrebu 2016. godine bilo je priznanje Republici Hrvatskoj i dodatno je potvrdilo status i napore hrvatske policije u borbi protiv kriminaliteta droga, pogotovo u „razbijanju“ kriminalnih skupina tzv. Balkanskog kartela u kojemu već bilježimo značajne rezultate i uspjehe s našim američkim partnerima.“

“Partnerstvo SAD-a i Hrvatske snažno je, dinamično i rastuće. Ovaj novi sporazum nadovezuje se na naš veliki uspjeh u suradnji s MUP-om na pristupanju Hrvatske Programu izuzeća od viza. Ministarstvo unutarnjih poslova ostaje blizak partner u promicanju zajedničkih ciljeva, a potpisivanjem današnjeg sporazuma zajedno ćemo ići naprijed u učinkovitom američko-hrvatskom timskom radu protiv trgovine drogom i transnacionalnog kriminala. Cijenimo vodstvo Hrvatske u suzbijanju tih izazova u široj regiji”, izjavio je Mark Fleming, otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a.  

Memorandum uređuje opseg alata, od tehnoloških do razmjene informacija te oblike međusobne potpore tijekom vođenja operacija usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja droga, kao i blisku komunikaciju u kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga.

Komentari