m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / March 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHDebunkeu.org:Otkriveno više od 1.330 FB grupa i stranica koje šire dezinformacije na prostoru Balkana

Debunkeu.org:Otkriveno više od 1.330 FB grupa i stranica koje šire dezinformacije na prostoru Balkana

Mreža grupa i stranica je na društvenim mrežama u kontinuitetu dozvoljavala dijeljenje obmanjujućeg sadržaja u vezi sa četiri različite teme – Rusijom, NATO-om, LGBTQIA+ populacijom i pandemijom COVID-19. Iako ne isključivo, administratori ovih grupa i stranica su širili sadržaje koji su podržavali propagandu zvaničnog Kremlja, anti-NATO, anti-LGBT i dovodili u sumnju efikasnost mjera za suzbijanje pandemije COVID-19 – bez obzira to iz koje od zemalja regiona dolaze ili na kom jeziku objavljuju sadržaje.

Gotovo potpun izostanak regulacije na društvenim mrežama stvorio je savršeno okruženje za proizvodnju i brzo širenje nepotpunih i lažnih sadržaja direktno do publike. Analitičari Debunk.org-a su pronašli 1.339 grupa i stranica na Fejsbuku koji redovno šire ovakve sadržaje. Ovi kanali „operišu“ u regionu nekadašnje Jugoslavije – u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Interakcije sa sadržajima objavljenim u analiziranim grupama i stranicama u toku 2022, s primjetnim padom aktivnosti tokom avgusta, CrowdTangle

Analiza objavljenih sadržaja je rađena u četiri različite oblasti, dok je sadržaj odabran korišćenjem ključnih riječi kao što su – „Rusija“, „LGBT“, „kovid“ i „NATO“. Gotovo sve grupe/stranice su širile pro-ruske (anti-ukrajinske) pozicije, te anti-LGBT i anti-NATO stavove. Ovi su nalozi, ne isključivo, ali često širili i propagandu protiv vakcinacije i nešto češće preispitivali opšte mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 nametnute od strane vlasti.

Povezanost različitih naloga na Fejsbuku i njihovo koordinisano ponašanje je lakše utvrditi kada je riječ o grupama, jer su za razliku od stranica, podaci o administratorima grupa javno dostupni. Međutim, kako i Fejsbuk stranice mogu biti administratori grupa, pravi identitet osobe i dalje ostaje skriven.

Od 1.339 naloga za koje se utvrdilo da šire lažan i nepotpun sadržaj, 710 su stranice. Preostalih 629 grupa ima ukupno 2.442 administratora.

ANALIZA SADRŽAJA PROPAGANDE KOJA PODRŽAVA STAVOVE ZVANIČNOG KREMLJA

Rat u Ukrajini se pokazao kao dašak svježeg vazduha za ruski uticaj u dominantno slovenskim državama na Balkanu, a neregulisane društvene mreže omogućile su mu da se predstavi u novim oblicima i potencijalno dosegne još širu publiku nego inače.

Pro-ruska propaganda u kontekstu rata u Ukrajini nije nužno „dirigovana“ od strane zvaničnog Kremlja, niti je širena isključivo kroz lokalne redakcije medija iz Rusije ili preko različitih rusofilskih političkih partija. Priče koje šire i podržavaju narative zvaničnika Ruske Federacije ponavljaju i pojedinci koji nijesu direktno povezani sa Rusijom, ali iz različitih motiva, pronalaze lični interes u njihovom širenju među opštom populacijom.

U istraživanju koje su sproveli analitičari Debunk.org-a izdvojeno je 650 primjera takvih nepotpunih i lažnih sadržaja u toku 2022. godine. Detaljnim pregledom materijal se može podijeliti u tri grupe u zavisnosti od njihovog glavnog motiva/logike, odnosno glavnog razloga zašto objavljuju sadržaje koji uključuju dezinformacije o ratu u Ukrajini.

  1. Amplifikacija/pojačavanje propagande zvaničnog Kremlja

Ove objave su najčešće usmjerene ka čitaocima koji dolaze iz Srbije i drugih dominantno pravoslavnih zemalja na Balkanu. Autori ovih postova često šire zvanične narative u vezi sa ratom u Ukrajini i drugim temama koji su osmišljeni direktno u Moskvi, što uključuje nazivanje rata „specijalnom vojnom operacijom“ u cilju „denacifikacije“ Ukrajine i sl., i promovisani su kroz zvanične kanale ruske propagande, kao što je npr. „RT“. Sadržaj je ponekad jednostavno kopiran iz ruskog izvora, preveden i objavljen bez ikakve dodatne obrade ili izmjene. Ovo uključuje i izdanja medija koja postoje u Rusiji a imaju svoje redakcije na prostoru bivše Jugoslavije, kao što su dnevni list „Pravda“ ili „Sputnjik“.

Sa druge strane, pojedine stranice i grupe teže tome da zadobiju širu podršku javnosti za poteze Rusije u Ukrajini – i cjelokupnu rusku politiku – pozivajući se na istorijske veze s Rusijom, uz povremeno uključivanje biblijskih i mitoloških elemenata u narative povezane sa ratom, kombinujući ih sa potpuno izmišljenim pričama, kao što su, recimo, navodna izjava predsjednika Rusije o tome da Zapad jednostavno „mrzi“ pravoslavnu vjeru ili navodna namjera SAD da zbriše sve slovenske narode koristeći biološko oružje.

Uz navedeno, određeni broj analiziranih grupa i stranica ulaže dodatne napore kako bi se stvorio antagonizam između Srba i Ukrajinaca, uprkos tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima, kao i kulturnim vezama ova dva naroda. Jedan od takvih primjera je lažna izjava pripisana Vitaliju Kličku, bivšem bokserskom šampionu i trenutnom gradonačelniku Kijeva, u kojoj navodno poziva na podršku kosovskim Albancima u njihovoj borbi protiv Srbije.

 

  1. Povećanje interakcije čisto radi pukog povećanja interakcije

Sudeći po načinu na koji pristupaju ovoj temi, značajan broj grupa i stranica nema očigledne ideološke motive da širi zvaničnu propagandu Moskve – Međutim, oni posmatraju rat u Ukrajini kao događaj pogodan za kontinuirano privlačenje klikova, lajkova i drugih vidova interakcija sa objavama ovih grupa i stranica. Tu čitalac/pratilac često može naići članke koji ne prate jedan određen narativ, uz „klikbejt“ naslove praćene dramatičnim fotografijama. Kao što sljedeći primjer pokazuje, neki od njih i namjerno dovode čitaoca u zabludu, tjerajući ga da pomisli da je sadržaj vezan za rat u Ukrajini, dok u stvarnosti isti pokriva neku potpunu drugu temu.

Neke od ovih grupa i stranica objavljuju sadržaj koji ima za cilj da zaplaši čitaoca, koristeći fotografije koje izazivaju paniku i izjave koje upozoravaju na katastrofalne posljedice koje bi rusko-ukrajinski konflikt mogao da ima na planetu.

 

  1. miješanje dešavanja u Ukrajini sa teorijama zavjere u vezi s ostalim teamama

Konačno, pojedine grupe i stranice dijele dezinformacije u vezi sa ratom u Ukrajini i to predstavljaju kao dio svoje šire „misije otvaranja očiju javnosti“ u vezi s različitim vrstama „laži“ koje ljudima širom svijeta plasiraju „glavni kanali propagande“. Osim bavljenja aktuelnim konfliktom, oni vrlo često objavljuju materijale koji navodno razotkrivaju zvanične narative o temama od šireg društvenog interesa kao što su COVID-19 pandemija, takozvani „kemtrejlovi“, ili uvođenje 5G tehnologije. Sudeći prema analizi sadržaja grupa i stranica iz baze podataka s kojom je „Debunk.org“ raspolagao, hrvatska onlajn publika predstavlja posebno plodno tle za ovakve vrste teorija koje rusku agresiju na Ukrajinu opisuju samo kao djelić slagalice mnogo većih, globalnih šema zavjere.

Evropska unija je sredinom 2022 usvojila direktive čija je primjena očekivana od početka  direktivama je postignut sredinom 2022. i trebalo bi da s primjenom počne 2024. Ove izmjene će omogućiti zemljama članicama EU i njihovim vladama da zahtijevaju uklanjanje nelegalnih sadržaja koji promovišu terorizam, seksualnu zloupotrebu djece ili govor mržnje. Iako je zabrinutost za slobodu govora razumljiva, jer ona zaista čini esencijalnu vrijednost svih demokratskih društava, predložene regulative imaju dosta potencijala da se uhvate u koštac s rastućim problemom dezinformacija.

Cijelu analizu i više primjera možete pronaći na: https://www.debunkeu.org/sr/otkriveno-vise-od-1-330-fb-grupa-i-stranica-koje-sire-dezinformacije-na-prostoru-balkana

 

Izvor:Debunkeu.org

Ilustracija:Debunkeu.org

Komentari