m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraCrnogorska premijera „Bassonegro“ 7. maja u kući Rista Stijovića

Crnogorska premijera „Bassonegro“ 7. maja u kući Rista Stijovića

N A J A V A

Crnogorska premijera „Bassonegro“ 7. maja u

kući Rista Stijovića

Petak, 7.maj, kuća Rista Stijovića / 20:00

 

 

        Poštovani/a,

 

Kulturno – informativni centar  “Budo Tomović” u petak, 7.maja, u kući Rista Stijovića, od 20 sati organizuje crnogorsku koncertnu premijeru kompozicija i obrada za kontrabas i ansamble kontrabasa, a koje je priredio Senad Gačević, redovni profesor Muzičke akademije na Cetinju.

 

Koncertni program pod nazivom „Bassonegro“ predstaviće: Ljubinko Lazić, kontrabas, Veljko Belević, kontrabas, Aleksandra Trifunović, kontrabas, Predrag Vujović, kontrabas, Slaven Turusković, kontrabas, Senka Simonović, klavir, Vida Belević, klavir i kvartet kontrabasa „Bassonegro“.

 

Podsjećamo i da je nedavno u izdanju Centra za regionalnu saradnju objavljena zbirka kompozicija za kontrabas pod nazivom „Bassonegro“ profesora Senada Gačevića. Riječ je o izdanju koje se sastoji od tri Minijature za solo kontrabas, dvostavačne Sonate za kontrabas i klavir, zatim dvije kompozicije za kontrabas i klavir Run Rondo i pravom basovskom arijom “Il je vedro…”, te djelima kamerne muzike za kontrabas trio Hannane i kvarteti “A kada mi draga dušo”, “Razbolje se lijepa Hajrija”, “Alka cuka” i “Alaturka”. Zbirka zbilja predstvalja kuriozitet i daje novu vrijednost bogatstvu muzičke literature kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Imajući u vidu da je literatura za kontrabas kao solo instrument nedovoljna i često neopravdano izostajala, kompozicije koje su napisane i koje se prvi put prezentuju u Crnoj Gori, značiće i podstrek muzičarima i predstavljati veliki značaj za razvoj ovog instrumenta.

 

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta u publici je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

Komentari