m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHČović i Plenković: Izostanak dogovora o izbornoj reformi štetan za funkcioniranje i reformski put BiH

Čović i Plenković: Izostanak dogovora o izbornoj reformi štetan za funkcioniranje i reformski put BiH

Mostar, 19. travnja 2022. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Čović i Plenković: Izostanak dogovora o izbornoj reformi štetan za funkcioniranje i reformski put BiH

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas sastanak u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku se razgovaralo o zastoju reforme izbornog zakonodavstva BiH te aktualizaciji navedene problematike na europskoj i globalnoj razini u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i napretka BiH.

Na tragu dokumenata Europske unije, osobito nedavno usvojenog Strateškog kompasa i predstojećeg izvješća o BiH, istaknuto je kako je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost BiH.

Opstruiranje i odugovlačenje prijeko potrebne izborne reforme ozbiljno će narušiti odnose između naroda u Bosni i Hercegovini, ali i put prema Europskoj uniji – istaknuo je dr. Čović. Naglasio je da ključni segmenti Izbornog zakona koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda moraju biti ugrađeni u konačno rješenje poštujući Ustav BiH.

Plenković je pozvao na nastavak pregovora političkih aktera u BiH, poručivši da se reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provođenju presuda domaćih i stranih sudova, trebaju žurno dogovoriti.  Istaknuo je kako je neprihvatljiv nastavak postojeće prakse, po kojoj brojniji konstitutivni narod (Bošnjaci) u Federaciji BiH nadglasava malobrojniji konstitutivni narod (Hrvati), te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH.

Dodao je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora koji će osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini, a s kojom Hrvatska želi graditi dobrosusjedske odnose te intenzivirati gospodarsku suradnju.

 

HDZ BiH

Komentari