m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA RAZGOVARALI SA VISOKIM KOMESAROM OEBS-A ZA NACIONALNE MANJINE

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA RAZGOVARALI SA VISOKIM KOMESAROM OEBS-A ZA NACIONALNE MANJINE

INFORMACIJA ZA MEDIJE

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA RAZGOVARALI SA VISOKIM KOMESAROM OEBS-A ZA NACIONALNE MANJINE

 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović i članovi Zajedničke komisije Mirjana Marinković Lepić i Jakov Galić razgovarali su danas u Sarajevu sa visokim komesarom OEBS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim o položaju i statusu pripadnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su visokog komesara OEBS-a sa činjenicom da u BiH živi više od 60 000 registrovanih pripadnika 17 nacionalnih manjina, te naglasili da institucije vlasti na svim nivoima, zajedno sa predstavnicima Savjeta nacionalnih manjina BiH i savjeta nacionalnih manjina entiteta i Brčko Distrikta BiH, predano rade na poboljšanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, kako u pogledu egzistencijalnih pitanja tako i u pogledu pitanja obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Ističući da u BiH postoji nesklad između kvalitetne zakonske regulative za zaštitu nacionalnih manjina i primjene zakonskih rješenja u praksi, članovi Zajedničke komisije osvrnuli su se i na problem primjene presude Evropskog suda za ljudska prava koja se odnosi na pravo pripadnika nacionalnih manjina da se kandiduju za pozicije člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda PSBiH. S tim u vezi, upozorili su na, kako su rekli, potrebu iskazivanja većeg stepena političke volje za uklanjanje diskriminatornih odredbi iz Ustava i Izbornog zakona BiH.

Članovi Zajedničke komisije iskazali su zahvalnost visokom zvaničniku i Misiji OEBS-a u BiH, ističući da veoma cijene ulogu OEBS-a u zaštiti i promociji ljudskih prava u BiH.

Zahvaljujući se na srdačnoj dobrodošlici, visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Kairat Abdrakhmanov naglasio je značaj provođenja opštih tematskih preporuka OEBS-a iz oblasti zaštite prava nacionalnih manjina, koje važe za sve države članice ove globalne međunarodne organizacije.

Prema riječima visokog komesara OEBS-a, što je više prava i interesa pripadnika nacionalnih manjina ugrađeno u zakone jedne zemlje, to su veće šanse za njen demokratski i ekonomski prosperitet.

Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Kairat Abdrakhmanov naglasio je da on i njegovi saradnici stoje na raspolaganju institucijama BiH, najavljujući da će i Misija OEBS-a u BiH i najviši predstavnici ove međunarodne organizacije nastaviti da pružaju snažnu podršku našoj zemlji u izgradnji stabilnih i demokratskih institucija vlasti. (kraj)

 

Sektor za odnose s javnošću

Komentari