m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHČLANOVI RUKOVODSTVA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH PRIMILI U NASTUPNU POSJETU KOMANDANTICU NATO ŠTABA U SARAJEV

ČLANOVI RUKOVODSTVA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH PRIMILI U NASTUPNU POSJETU KOMANDANTICU NATO ŠTABA U SARAJEV

Сарајево/Sarajevo 09.03.2022. godine

INFORMACIJA ZA MEDIJE

ČLANOVI RUKOVODSTVA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BIH PRIMILI U NASTUPNU POSJETU KOMANDANTICU NATO ŠTABA U SARAJEVU

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto danas su u nastupnu posjetu primili komandanticu NATO štaba u Sarajevu, brigadnu generalicu Pamelu MCGahu.

Tokom sastanka Sarajlić i Krišto upoznali su brigadnu generalicu sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH. Razgovarano je i o stanju u sektoru odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Posebno se razgovaralo o potrebi usvajanja budžeta za 2022. godinu jer je to, kako je ocijenjeno, od izuzetnog značaja za sektor odbrane i sigurnosti. To bi, rečeno je, ubrzalo proces nabavki i stabilnog planiranja i finansiranja. S tim u vezi, razgovarano je o potrebi povećanja plata vojnika i policajaca s ciljem da educirani i profesionalni kadrovi ostanu u strukturama sektora odbrane i sigurnosti.

Sarajlić i Krišto naglasili su da je u ovom trenutku strateško pitanje za Bosnu i Hercegovinu dijalog, međusobno uvažavanje, sigurnost i mir. Istakli su da je podrška Zajedničke komisije usvajanju budžeta za 2022. godine u dijelu koji se odnosi na sektor odbrane i sigurnosti neupitna kao obezbjeđenje uslova za stabilnu političku i sigurnosnu situaciju.

Brigadna generalica McGaha je ovom prilikom snažno podržala napore članova Zajedničke komisije da se usvoji bužet institucija BiH za 2022. godinu, te da se da podrška Programu reformi Bosne i Hercegovine za 2022. godinu u mjeri u kojoj je to u sadašnjim okolnostima moguće.

Sarajlić i Krišto su podržali rad Komisije za saradnju sa NATO Vijeća ministara BiH, te su izrazili spremnost za nastavak saradnje sa NATO štabom u Sarajevu u duhu partnerstva i dugogodišnje dobre prakse međusobnog uvažavanja i povjerenja. (kraj)

Sektor za odnose s javnošću

Komentari