m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHČLANOVI PRIVREMENE ISTRAŽNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA ZA UTVRĐIVANJE STANJA U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA BIH

ČLANOVI PRIVREMENE ISTRAŽNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA ZA UTVRĐIVANJE STANJA U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA BIH

Сарајево/Sarajevo 07.04.2022. godine

INFORMACIJA ZA MEDIJE

ČLANOVI PRIVREMENE ISTRAŽNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA ZA UTVRĐIVANJE STANJA U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA BIH RAZGOVARALI SA GLAVNIM TUŽIOCEM MEĐUNARODNOG REZIDUALNOG MEHANIZMA ZA KRIVIČNE TRIBUNALE

 

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut i članovi Privremene istražne komisije Alma Čolo, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić razgovarali su danas u Sarajevu sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Sergeom Brammertzom.

Glavni tužilac Brammertz, koji u BiH i zemljama regiona boravi s ciljem pripreme redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pokazao je tokom sastanka značajno interesovanje za rad i rezultate Privremene istražne komisije.

Govoreći o radu Privremene istražne komisije, koja je konstituisana krajem maja 2020. godine, njeni članovi istakli su činjenicu da su na 34 održane sjednice ispitali na desetine svjedoka, nosilaca pravosudnih funkcija, tužilaca, sudija, advokata, predstavnika civilnog društva i medija, te najavili da će do kraja aprila ili početkom maja objaviti opsežan izvještaj o stanju u pravosudnim institucijama BiH.

Članovi Privremene istražne komisije ocijenili su zabrinjavajućom aktuelnu sliku bosanskohercegovačkog pravosuđa, u kojem, kako su naveli, postoji snažna sprega između pravosuđa i politike. Prema riječima članova Privremene istražne komisije, korupcija u pravosuđu nije klasičnog tipa, već se ona manifestuje kroz neprikladne i neprimjerene veze između političara i nosilaca pravosudnih funkcija, koji mogu da napreduju zahvaljujući tim vezama.

Članovi Privremene istražne komisije govorili su i o dobroj atmosferi u radu članova Komisije, posebno naglasivši da će najavljeni izvještaj biti prvi izvještaj jedne domaće institucije o stanju u pravosudnim institucijama BiH.

Članovi Privremene istražne komisije uputili su i zahvalnost glavnom tužiocu Brammertzu za ogroman doprinos u procesuiranju ratnih zločina pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Naglašavajući kako nema namjeru da kritikuje svoje kolege tužioce u BiH, budući da rade u veoma teškom političkom okruženju, glavni tužilac Brammertz posebno je upozorio na problem odsustva regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina, što dovodi do toga da se mnogi optuženi za ratne zločine kriju od pravde u susjednim zemljama, posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

Brammertz je takođe rekao da se smatra partnerom, pa čak i portparolom tužilaca u BiH, te najavio nastavak podrške i pomoći Međunarodnog rezidualnog mehanizma pravosudnim institucijama u BiH u procesuiranju preostalih slučajeva ratnih zločina.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale pohvalio je rad i rezultate rada Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, naglašavajući činjenicu da je pozitivno mišljenje o radu Privremene istražne komisije dobio i na brojnim sastancima sa međunarodnim zvaničnicima i organizacijama koje je imao tokom posjete Bosni i Hercegovini. (kraj)

 

S poštovanjem
Sektor za odnose s javnošću

Napomena za medije: Tekst ove informacije za medije na drugim jezicima u zvaničnoj upotrebi u Bosni i Hercegovine dostupan je na veb-stranici www.parlament.ba.

Komentari