m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHČLANOVI KOLEGIJUMA OBA DOMA PSBIH RAZGOVARALI SA MINISTROM INOSTRANIH POSLOVA REPUBLIKE TURSKE

ČLANOVI KOLEGIJUMA OBA DOMA PSBIH RAZGOVARALI SA MINISTROM INOSTRANIH POSLOVA REPUBLIKE TURSKE

Сарајево/Sarajevo 05.05.2021. godine

INFORMACIJA ZA MEDIJE


ČLANOVI KOLEGIJUMA OBA DOMA PSBIH RAZGOVARALI SA MINISTROM INOSTRANIH POSLOVA REPUBLIKE TURSKE

 

Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom inostranih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje, te naglašena potreba da se oni nastave razvijati i na političkom, a posebno na ekonomskom planu.

Ministar Çavuşoğlu istakao je da se prijateljska Turska zalaže za jedinstvo Bosne i Hercegovine, te podvukao snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu, stabilnosti i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Takođe je naglasio da vlasti u Turskoj intenziviraju aktivnosti koje treba da dovedu do većeg prisustva i ulaganja turskih investitora u BiH. Prema riječima Çavuşoğlua, Turska je opredijeljena i za punu i što skoriju implementaciju bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, uključujući posebno izgradnju auto – puta Sarajevo – Beograd. Istovremeno, ministar inostranih poslova Turske najavio je i nastavak podrške njegove zemlje procesu vakcinacije i imunizacije građana Bosne i Hercegovine, kao i pomoć za prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije virusa korona (COVID 19).

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH posebno su se zahvalili ministru Çavuşoğluu na turskoj donaciji 40.000 vakcina protiv COVID-a 19, te izrazili uvjerenje da će u narednom periodu obje zemlje nastaviti da koriste benefite potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini i uvećati spoljnotrgovinsku razmjenu koja iznosi oko 600 miliona evra godišnje.

Prema ocjeni članova kolegijuma oba doma PSBiH, snažan podsticaj daljoj privrednoj saradnji dvije zemlje, te povezivanju i ekonomskom oporavku regiona biće početak izgradnje auto – puta i brze ceste Sarajevo – Beograd.

Članovi rukovodstva oba parlamentarna doma informisali su ministra Çavuşoğlua o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, naglašavajući kako se u BiH, u ovoj predizbornoj godini, razgovara o cijelom nizu reformi, koje, kako je rečeno, treba da dovedu do izmjena izbornog zakonodavstva, kao i do jačanja vladavine prava, s ciljem uspostavljanja političke stabilnosti i ubrzanja procesa evropskih integracija. S tim u vezi, naglašeno je kako BiH želi mir, stabilnost, dalji ekonomski razvoj, te jačanje unutrašnjeg i regionalnog dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

Izražen je obostrani interes za jačanje trilateralnog dijaloga između BiH, Srbije i Turske, kao i između BiH, Hrvatske i Turske što bi, kako je ocijenjeno, dodatno doprinijelo jačanju političke i ekonomske saradnje u regionu.

Ministar Çavuşoğlu prenio je svojim domaćinima poseban pozdrav predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Şentopa, kao i poziv da se realizuje radi pandemije odgođena posjeta rukovodstva oba doma PSBiH Republici Turskoj. (kraj)

Komentari