m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraBudvanska URA: Lokalna samouprava ponovo netransparentno posluje

Budvanska URA: Lokalna samouprava ponovo netransparentno posluje

Budvanska URA: Lokalna samouprava ponovo netransparentno posluje

Izgradnja saobraćajnice u Bečićima započeta iako nije bila predviđena Programom investicija i uređenja prostora, izvođač radova zaveden pod neodgovarajuću šifru djelatnosti

,,Svjedoci smo da od prošle nedjelje predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević vodi javnu polemiku posredstvom medija sa legitimno izabranim predstavnicima građana Budve, umjesto u Skupštini Opštine kao jedinom prikladnom mjestu za takve diskusije. Pošto se, kako danas vidimo i od sazivanja kolegijuma, kao internog organizacionog pitanja, pravi medijska senzacija, bilo bi krajnje vrijeme da nam se odgovori na pitanja koja izazivaju veliko interesovanja ne samo građana Budve, već i cijelokupne crnogorske javnosti, a koja se tiču izgradnje ulice u Bečićima”, saopštili su danas iz budvanskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, već više od mjesec ipo dana ne mogu da dobiju odgovor na pitanja u vezi izgradnje ulice S73 u Bečićima, iako su se, posredstvom Zahtjeva za slobodan pristup informacijama, datiranog na 8. april 2021. godine, obratili svim relevantnim organima i službama. ,,U Zahtjevu smo tražili uvid i pojašnjenja u vezi izgradnje dijela kolske saobraćajnice S73-73 sa pratećom infrastrukturom u Bečićima. Odgovore smo dobili od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj i Službe za javne nabavke, ali ne i od Sekretarijata za investicije i Službe za naplatu nakande za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Da bismo građanima jasno ukazali na problem, podsjećamo da je izgradnja predmetne saobraćajnice započeta još u toku prošle godine, te da je iste godine i završena, sudeći po trenutnom stanju, iako niti prošle niti za ovu godinu nije bila predviđena Programom investicija i uređenja prostora Opštine Budva”, ističu iz budvanske URE.

Iz tog odbora URE još napominju da je početak izgradnje pomenute ulice, shodno navedenoj tabli o izvođenju radova, planiran za prvi kvartal 2021. godine, kao i da se na građevinskoj tabli Opština Budva vodi kao investitor, iako je u novembru 2020. godine potpisala Ugovor o naknadi za komunalo opremanje građevinskog zemljišta, prema kom nije obavezna da obezbijedi komunalno opremanje lokacije. ,,Komunalno opremanje podrazumijeva, između ostalog, priključak za vodovod, fekalnu i atmosfersku kanalizaciju i javnu rasvjetu, izgradnju puteva i ulica u naselju, i drugo. Kako su u više navrata govorili o transparentnosti lokalne uprave, molimo nadležne da javnosti odgovore na pitanja kojim opštinskim aktom je predviđena izgradnja saobraćajnice S73-73 sa pratećom infrastrukturom u Bečićima, jer je u Programu uređenja prostora opštine Budva i Programu investicija opštine Budva za 2021. godinu nema, kao i na koji način i kojim postupkom je izabran izvođač radova na izgradnji saobraćajnice Sunraf Plus d.o.o. iz Podgorice i podizvođač Rockler Inženjering d.o.o Budva, kada su oba preduzeća, izvođač i podizvođač radova, registrovana pod šifrom djelatnosti “izgradnja stambenih i nestambenih zgrada”, a ne pod šifrom “izgradnja puteva i autoputeva””, zaključuju iz budvanske URE.

Komentari