m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaBesplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u kinima diljem Hrvatske

Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u kinima diljem Hrvatske

Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u kinima diljem Hrvatske

 

Filmovi koji tematiziraju aktualne europske društvene i političke rasprave: “Konačna sloboda”, “Quo Vadis, Aida?” i “Bijeg” od 21. do 29. travnja prikazat će se u čak 11 gradova na 13 lokacija.

 

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 kina. Publika će tako od 21. do 29. travnja finaliste Nagrade publike LUX moći pogledati u Čakovcu, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Osijeku, Puli, Rijeci, Rovinju, Šibeniku, Zadru, Zaboku i Zagrebu.

 

Program uključuje pobjednički film 19. Zagreb Film Festivala, austrijsko-njemačku zatvorsku dramu Konačna sloboda; višestruko nagrađivanu ratnu dramu Quo Vadis, Aida?; te laureata festivala Sundance, danski animirano-dokumentarni film Bijeg. Glasanjem za svoj omiljeni film, publika odlučuje o pobjedniku, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrade 8. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

 

Konačna sloboda austrijskog redatelja Sebastiena Meisea moćna je i dirljiva posveta nesalomljivosti ljudskog duha. Vješto ispreplićući osobno, senzualno i političko, Meise portretira odnos dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada žirija u programu Un certain regard u Cannesu 2021. i dva europska Oscara – za glazbu i fotografiju.

 

U filmu Quo Vadis, Aida?, ratnoj drami koja gledatelje ostavlja bez daha, Jasmila Žbanić kroz osobnu tragediju žene i majke progovara o jednom od najmračnijih poglavlja novije europske povijesti – genocidu u Srebrenici. Nakon premijere u Veneciji 2020. godine, film je osvojio brojna priznanja na svjetskim festivalima te nominacije za BAFTA-u i Oscara. Na dodjeli nagrada Europske filmske akademije 2021. nagrađen je u kategorijama najboljeg filma, režije i glumice.

 

Hvaljeni spoj animacije i dokumentarizma, film Bijeg danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena, potresna je priča o pripadnosti i potrazi za identitetom, ispričana iz perspektive 36-godišnjeg sveučilišnog profesora Amina, koji je kao dijete s obitelji pobjegao iz Afganistana. Niz međunarodnih uspjeha filma uključuje Veliku nagradu žirija Sundancea u kategoriji dokumentarnog filma i europske Oscare u kategorijama dugometražnog animiranog i dokumentarnog filma.

 

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, budući da se konačni poredak određuje zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene. Na ovoj poveznici publika do 25. svibnja može ocijeniti nominirane filmove.

 

Informacije o preuzimanju besplatnih ulaznica nalaze se na stranicama pojedinih kina:

 

Centar za kulturu Čakovec
21.4. Quo Vadis, Aida?

 

Dvorana Visia Dubrovnik
23.4. Quo Vadis, Aida?
24.4. Bijeg
26.4. Konačna sloboda

 

Kino Nova Gradiška
25.4. Bijeg
25.4. Konačna sloboda
28.4. Quo Vadis, Aida?

 

Kino Urania Osijek
21.4. Konačna sloboda
25.4. Quo Vadis, Aida?
26.4. Bijeg

 

Kino Valli Pula
21.4. Konačna sloboda
24.4. Quo Vadis, Aida?
27.4. Bijeg

 

Art kino Croatia Rijeka
25.4. Konačna sloboda
27.4. Quo Vadis, Aida?

 

Kino Antonio Gandusio Rovinj
26.4. Bijeg
27.4. Quo Vadis, Aida?
28.4. Konačna sloboda

 

Art kino Arsen Šibenik
27.4. Bijeg

 

Zelena dvorana Zabok
22.4. Konačna sloboda

 

Kino Zona Zadar
26.4. Bijeg

 

Kino Tuškanac Zagreb
29.4. Konačna sloboda

Kino Kinoteka Zagreb
25.4. Bijeg

Kino Metropolis MSU Zagreb
22.4. Quo Vadis, Aida?

 

Komentari