m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoBarvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije (BNAJUS) – Prijava za treći ciklus

Barvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije (BNAJUS) – Prijava za treći ciklus

Obaveštavamo da Opre Roma Srbija (ORS) započinje sa procesom prikupljanja prijava za 3. ciklus našeg najambicioznijeg programa u Srbiji – program obuke za rad u javnoj upravi (BNAJUS).

Barvalipe program je istorijska prilika za naš narod i povećanje vidljivosti ovog programa je važno za čitavu romsku zajednicu koja živi u Srbiji.
S tim u vezi bismo vas zamolili da ovu vest podelite na vašim platformama.

Link ka prijavnom formularu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffpAP3n5CyJoAfMnSWM8u0VJYU7kiGtH9nIrOLGcnqc0zdkg/viewform?fbclid=IwAR2POvk4b16p04bvsZFHE8W573P2Ah8L3E-2_s-cBdrb5sBfxhQGAdncCa0

Premijerka je pohvalivši ovaj program istakla značaj osposobljavanja visokoobrazovanih Roma kao preduslov za obimnije uključivanje romske zajednice u društvo i istakla da će pratiti napredak kandidata u obuci. Takođe, premijerka je napomenula da će u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave kroz odluke Vlade raditi na tranziciji kandidata od obuke do zapošljavanja u skladu sa afinitetima polaznika i prema potrebama države.

Takođe premijerka je pohvalivši angažman Pokreta Opre Roma Srbija u većoj zastupljenosti Roma u političkom i opštem životu pokazala spremnost za saradnju sa našim Pokretom u cilju rešavanja najznačajnih problema romske zajednice.

Ovim je Srbija još jednom nedvosmisleno pokazala spremnost da preuzme vodeću ulogu u Evropi po pitanju zastupljenosti romske zajednice, što će se automatski odraziti na demokratičnost i život Roma u Srbiji generalno.

Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine.

Program pokazuje konzistentnost u držanju prioriteta koji su dogovoreni sa romskom zajednicom.
Program je prvi korak ka tranziciji kandidata od obuke do zapošljavanja u skladu sa afinitetima polaznika i prema potrebama države.

Kandidati treba da ispune sledeće uslove:
• treba da budu romski diplomci,
• između 23 – 35 godina koji imaju iskustvo u radu sa romskom zajednicom, (mogu biti uzeti u obzir i kandidati koji su stariji, ali će prednost imati kandidati koji su u navedenoj starosnoj granici)
• posvećenost javnim poslovima.

U cilju formiranja izbalansirane grupe učesnika po svim kriterijumima koristiće se principi rodne i geografske ravnopravnosti prilikom izbora učesnika.
Tri metode za odabir učesnika:
1) pojedinačna procena koja se sastoji od pismenog dela (CV i javnog intervjua),
2) procena kapaciteta za timski rad kao dela tima i vežba uloga,
3) procena strateške podobnosti.

Prioritet će imati oni sa završenim magistarskim studijama (ekonomija, političke nauke, međunarodni odnosi, javni poslovi, EU integracije i pravo). Da bi se procenila akademska prošlost kandidata, razmotriće se njihov akademski učinak i konkurentnost institucija koje su pohađali.

Komentari