m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraBAJRAMSKE PORUKE MUFTIJE SANDŽAČKOG

BAJRAMSKE PORUKE MUFTIJE SANDŽAČKOG

BAJRAMSKE PORUKE MUFTIJE SANDŽAČKOG

Danas 12. 05. 2021. odnosno 30. 09. 1442. godine navršava se punih trideset dana mjeseca ramazana.

Ovaj mjesec ramazan muslimani Sandžaka su, i pored rovitog epidemiološkog stanja u društvu, ispunili i ispisali intenzivnim činjenjem pojedinačnih i zajedničkih dobrih djela, poštujući sve propisane mjere od strane medicinskih stručnih tijela.

Ontološka istina ili fitra – prirodna vjera u nas je usađena samim rođenjem. Poenta života na ovom svijetu jeste sačuvati čistotu fitre, afirmirati je na svim nivoima do potpunog trijumfa.

Ramazan i svi propisani ibadeti u njemu ustvari imaju to za cilj, da obruse i ojačaju dobro u nama. Stoga se jedan od posljednjih ibadeta ovog mjeseca naziva sadekatul-fitr, što znači: ovjera iskrenosti naše fitre – vjere u Boga. A nastupajući blagdan nakon svih radosti i zadovoljstava  se zove Idul-fitr – blagdan pobjede fitre.

Borba za jačanje istine i dobra se nastavlja i nakon ramazana do kraja života.

Brojne delegacije eminentnih muderrisa su tokom ovog mjeseca obišle sve Medžlise u Sandžaku i šire i između ostalog se uvjerili da ideja slobode, dobra i požrtvovnosti na tom putu jako pulsira u našem narodu.

Nekoliko je događaja koje bih istakao ovdje, a koji su ionako blagoslovljeni ramazan obilježili.

Donatroska akcija za izgradnju nove zgrade Medrese Gazi Isa-beg. Ovdje su vjernici svojim odazivom pokazali visok stepen svijesti i brige za ovu bazičnu i matičnu ustanovu Islamske zajednice koja je dio identiteta našeg individualnog i kolektivnog bića.

Posjeta delegacije Muftijstva sandžačkog džamiji u Radulićuma i iftar u njoj iznova je pokrenulo energiju, volju i ambiciju u domovini i dijaspori za njenom restauracijom. To ćemo zajedno sa vjernicima i uraditi.

Signal nove vlasti u Crnoj Gori da vrati vakuf Hasanagine džamije u Pljevljima – Taslidži Zajednici i na taj način okonča višedecenijsko skrnavljenje ove Božije kuće zaslužuje našu pažnju i izraz poštovanja. Neka ovo bude najava da se otpočnu rješavati mnogobrojni nagomilani problemi Bošnjaka i ostalih muslimanskih naroda u sandžačkom regionu.

Ono što nam kvari potpunu ramazansko-bajramsku radost jeste skrnavljenje Mesdžidul-akse i nepravda prema muslimanima u Palestini. Pitanje pravde i nepravde mora zanimati svakog čovjeka bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadao ako sebi i svojoj zajednici želimo sigurnu i dostojanstvenu budućnost.

U duhu ovih poruka svim muslimanima naše Zajednice i cijelom ummetu Muhammeda, alejhi selam, neka je ramazanski bajram – Idul-fitr mubarek.

Muftija sandžački
hfz. Abdurrahman-ef. Kujević

MEDIJSKI TIM
URA

Komentari