m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaDruštvo HRAKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Tjedna najava, od 7. do 13. ožujka 2022.

 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

 

Petak, 11. ožujka, 10 – 13 sati

Ambiciozna budućnost za žene nakon pandemije

Kuća Europe, A. Cesarca 4 – 6, Zageb & online

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira konferenciju o utjecaju koronakrize na društveno-ekonomski položaj žena. Na dva panela raspravljat će se porastu emocionalnog i fizičkog nasilja nad ženama koje se bilježi tijekom pandemije, te o mentalnom zdravlju i ravnopravnosti spolova kod rada na daljinu.

Petak, 11. ožujka, od 15 – 17 sati

EU u kroz medije i javnu komunikaciju: Plenarne sjednice Europskog parlamenta

Kuća Europe, A. Cesarca 4 -6, Zagreb

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj održat će radionicu za studente novinarstva, politologije i komunikologije o ustrojstvu Europskog parlamenta i načinu rada na plenarnim sjednicama. Riječ je o ciklusu predavanja i praktičnih vježbi u sklopu projekta  EU kroz medije i javnu komunikaciju kojima se studentima nastoji približiti praćenje europskih tema i politika. Radionice mogu pohađati samo unaprijed prijavljeni polaznici.

STRASBOURG – PLENARNA SJEDNICA

 

Ruska invazija na Ukrajinu. U dvije rasprave, zastupnici će se baviti pitanjem kako zbrinuti sve veći broj izbjeglica koje bježe od rata u Ukrajini te globalnom ulogom EU-a u svijetu i sigurnosnom situacijom nakon ruske agresije.  Na temu sigurnosti govorit će i estonska premijerka Kaja Kallas koja će, zajedno s predsjednicom Parlamenta Metsolom nakon rasprave održati konferenciju za medije. (utorak, srijeda)

Borba protiv stranog uplitanja i dezinformacija. Zastupnici će glasati o završnom izvješću Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje. U izvješću se upozorava da nedostatak EU mjera i osviještenosti omogućuju zlonamjernim stranim akterima miješanje u EU demokraciju te se predlažu rješenja poput uvođenja sankcija i oduzimanje dozvola organizacijama koje šire inozemnu državnu propagandu. Konferencija za novinare održat će se u utorak u 14:30. (rasprava u utorak, rezultati glasanja u srijedu)

Međunarodni dan žena.  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, zastupnicima će se obratiti ukrajinska književnica Oksana Zabužko, nakon čega će uslijediti rasprave o Akcijskom planu EU-a za rodnu ravnopravnost i rodno osviještenu politiku (utorak). U ponedjeljak, medijska služba EP-a organizira seminar ‘‘Prema boljoj ravnopravnosti spolova: zakonodavni rad Europskog parlamenta’’, s istaknutim zastupnicama i zastupnicima. Na seminaru će završni govor održati predsjednica Parlamenta Metsola.

Zabrana „zlatnih putovnica”. Zastupnici će pozvati na zabranu stjecanja državljanstva ulaganjem te na donošenje usklađenih pravila na razini EU-a o programima kojima se odobrava boravište na temelju financijskih investicija, kako bi se strogo ograničila uloga posrednika. U srijedu izvjestiteljica in ‘t Veld održat će konferenciju na ovu temu u srijedu ujutro. (rasprava u ponedjeljak, rezultati glasanja u srijedu)

Vladavina prava. Nakon rasprave na plenarnoj sjednici u veljači, zastupnici će glasati o rezoluciji u kojoj se ocjenjuju implikacije nedavne odluke Suda EU-a o odbacivanju žalbi Mađarske i Poljske i potvrdi uredbe o proračunskoj uvjetovanosti i vladavini prava. (glasanje u srijedu, rezultati u četvrtak)

Nova EU pravila za baterije. Parlament će raspravljati i glasati o novim mjerama EU-a o dizajnu, proizvodnji i zbrinjavanju baterija, prije pregovora s vladama EU-a. Konferencija za novinare održat će se u srijedu u 14 sati. (rasprava u srijedu, rezultati glasanja u četvrtak)

Osnivanje posebnih odbora. Parlament će glasati o novom mandatu Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranjete o uspostavi dva nova tijela: posebnog odbora za pandemiju i istražnog odbora za špijunsku aferu Pegasus. (srijeda)

Konferencija o budućnosti Europe. Četvrta plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe održat će se u Strasbourgu u petak i subotu. Na dnevnom su redu rasprave o preporukama koje su usvojili dva panela europskih građanki i građana: jedan se bavio temom EU-a u svijetu i migracijama, a drugi jačanjem gospodarstva, socijalne pravde, obrazovanja, kulturom i mladima.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Metsola će se sastati s češkim ministrom europskih poslova Mikulašom Bekom, prije uvodnog govora na konferenciji #EUwomen4future. U srijedu, Metsola će održati službeni sastanak s premijerkom Estonije Kajom Kallas.

Konferencija za medije. U ponedjeljak u 16:30 održat će se konferencija za novinare o glavnim temama dnevnoga reda plenarne sjednice, uoči njezinog početka u 17 sati.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

cid:image003.jpg@01D7ADA9.6DDF54B0

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica će sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, na kojoj će se, među ostalim, raspravljati o izbjegličkoj krizi nakon ruske agresije na Ukrajinu, rastu cijene energenata, situaciji u BIH, te vanjskom upletanju u demokratske procese u EU-u. U ponedjeljak je na odboru ENVI čiji će članovi s izvršnim potpredsjednikom Komisije Fransom Timmermansom raspravljati o učincima rata u Ukrajini na klimatske politike i na europski zeleni plan. U ponedjeljak će zastupnica biti i na pripremnom sastanku EPP-a za odbor AFET, a u utorak na pripremnom sastanku EPP-a za odbor ENVI. U srijedu i četvrtak će sudjelovati na sjednici zajedničkog parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Kosovo, a u petak i subotu na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe koja će se održati u Strasbourgu.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST – EKR)

Zastupnik Ilčić sudjeluje ovoga tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će, između ostalog, raspravljati o ratu u Ukrajini s posebnim naglaskom na njegov značaj za situaciju u Hrvatskoj, o smanjenju prostora za civilno društvo, o rodno osviještenoj politici te o stranom utjecaju na demokratske procese u EU-u. Kao ECR-ov izvjestitelj iz sjene u izvješću o plavoj ekonomiji sudjelovat će na sastanku odbora PECH. Na online konferenciji ispred FORB-a govorit će o ukidanju smrtne kazne za bogohuljenje. Na sastanku ECR-a izvijestit će o trenutnoj situaciji u BiH, a kao član delegacije Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom na njihovom će sastanku raspravljati o napretku Kosova na europskom putu te trenutnoj situaciji između Kosova i Srbije. Također će sudjelovati na Europskoj parlamentarnoj ekumenskoj jutarnjoj molitvi.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula će sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, gdje će govoriti na temu stranog miješanja u demokratske procese u EU.  Zastupnik će govoriti i o pogoršanju položaja izbjeglica zbog ruske agresije na Ukrajinu, o situaciji u BiH, te će sudjelovati u raspravi s premijerkom Estonije Kajom Kallas o ulozi EU-a u svijetu i sigurnosnoj situaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu. U ponedjeljak navečer kao koordinator vodi S&D radnu skupinu za vanjske poslove na kojoj se pripremaju debate i glasovanja. U srijedu će kao izvjestitelj S&D-a na radnoj skupini za sigurnost i obranu predstaviti rezultat pregovora oko Izvješća o klimatskim promjenama u obrambenom sektoru. U četvrtak ujutro sudjeluje na S&D radnoj skupini Willy Brandt na temu ruske agresije na Ukrajinu. Tjedan završava sudjelovanjem na Konferenciji o budućnosti Europe.

cid:image020.jpg@01D7B37D.78E42320

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će govoriti na vanjskopolitičkim raspravama o pogoršanju položaja izbjeglica kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu i o trenutačnoj situaciji u BiH. Zovko će također govoriti i na raspravi o izvješću o Akcijskom planu za ravnopravnost spolova (GAP III) na koje je kao izvjestiteljica za mišljenje EPP-a u Odboru za vanjske poslove uspjela uključiti tekst koji poziva na promicanje uloge žena u politici, područjima sukoba i kulturnoj baštini. U četvrtak će na Izaslanstvu za odnose sa SAD-om razmijeniti mišljenja s američkim veleposlanikom pri EU, Markom Gitensteinom, a u petak će sudjelovati na konferenciji “Ambiciozna budućnost za žene poslije pandemije” koju organizira Ured EP-a u Hrvatskoj u suradnji s Francuskim veleposlanstvom i Predstavništvom Komisije u Hrvatskoj.

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

 

U FOKUSU

Međunarodni dan žena 2022: Rješavanje posljedica pandemije

Uoči Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, posebno istraživanje Europskog parlamenta provedeno među Europljankama otkriva ozbiljne razmjere negativnog utjecaja pandemije na žene.  Tri od četiri ispitanice (77 %) u EU-u smatraju da je pandemija bolesti COVID-19 doprinijela porastu fizičkog i emocionalnog nasilja nad ženama. U gotovo svim zemljama (osim Finske i Mađarske) ovaj je indikator iznad 50 %, a najveći je u Grčkoj (93 %) te u Portugalu (90 %). U Hrvatskoj iznosi 84 %.

38 % svih ispitanica izjavilo je da je pandemija negativno utjecala na njihov osobni dohodak. Rezultati se kreću od 60 % u Grčkoj, te 49 % u Hrvatskoj, do 19 % u Danskoj. Žene su natprosječno zastupljene u skupini stanovništva s minimalnim plaćama u većini EU država članica, pogotovo u uslužnom sektoru i zdravstvenoj skrbi te su stoga dodatno izložene gospodarskim posljedicama koronakrize. Zbog pandemije i ograničenja kretanja nametnutih tijekom njezinih različitih faza značajno se povećao rad od kuće, što je posljedično dovelo do narušavanja ravnoteže privatnog i poslovnog života. Ovaj je problem posebno izražen kod žena budući da one u pravilu imaju više obveza oko djece i članova obitelji. Prema mišljenju 44 % ispitanih žena, pandemija bolesti COVID-19 negativno je utjecala na ravnotežu između njihova poslovnog i privatnog života. To je bio slučaj za 47 % žena u Hrvatskoj, te više od polovine na Cipru (68 %), Grčkoj (59 %), Malti (58 %), Luksemburgu (56 %), Italiji (52 %), Portugalu (52 %) i Mađarskoj (51 %). Poteškoće s balansiranjem privatnih i poslovnih obveza značajnu su utjecale i na mentalno zdravlje žena.  U EU-u je napravljeno puno po pitanju jednakih prava, no pandemija – koja je imala nerazmjeran utjecaj na žene –  mogla bi ugroziti postignuti napredak.  

 

Komentari