m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaAKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Tjedna najava, od 28. ožujka do 3. travnja 2022.

  

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

 

Ponedjeljak – petak, 28. ožujka do 1. travnja

EU kroz medije i javnu komunikaciju

Kuća Europe, A. Cesarca 4 -6, Zagreb

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja s održavanjem radionica za studente novinarstva, politologije i komunikologije na kojima se govori o zakonodavnom procesu u EU-u, prilagodbi EU sadržaja nacionalnom kontekstu, europskim programima namijenjenim mladima te prepoznavanju dezinformacija.  Riječ je o ciklusu predavanja i praktičnih vježbi koje je Ured pokrenuo početkom ožujka kako bi studentima približio praćenje europskih tema i politika. Radionice mogu pohađati samo unaprijed prijavljeni polaznici.

 

BRUXELLES –IZDVOJENO

 

Ruska agresija. Visoki predstavnik Unije za vanjsku poslove Josep Borrell izvijestit će Odbor za vanjske poslove te pododbore za ljudska prava i za sigurnost i obranu o programu rada Komisije za 2022. godinu. Borrell će također odgovarati na zastupnička pitanja o odgovoru EU-a na rusku invaziju Ukrajine te o posljedicama rata za europsku sigurnost. (ponedjeljak)

 

Strateški kompas. Pododbor za sigurnost i obranu raspravljat će o provedbi Strateškog kompasa  – ambicioznog akcijskog plana jačanja sigurnosne i obrambene politike EU-a do 2030. godine. Na sjednici će sudjelovati zamjenik glavnog tajnika za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i odgovor na krizu Europske službe za vanjsko djelovanje. (ponedjeljak)

 

Rat u Ukrajini / posjet Moldovi. Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove i Pododbora za sigurnost i obranu otputovat će u Moldovu kako bi procijenili sigurnosnu situaciju nakon ruske invazije na Ukrajinu i priljeva izbjeglica. Zastupnici se planiraju sastati s lokalnim vlastima te predstavnicima međunarodnih organizacija. (četvrtak – subota)

 

Ukrajinske žene u izbjeglištvu. Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson raspravljat će položaju žena koje bježe iz ratom zahvaćene Ukrajine. Govorit će se i o podršci koju EU može pružiti kako bi zaštitio izbjeglice od nasilja i seksualnog iskorištavanja. (utorak)

 

Webinar o ratu u Ukrajini i dezinformacijama. Služba za medije EP-a organizira webinar “Rat u Ukrajini: dezinformacije protiv stvarnosti”, na kojem će sudjelovati zastupnici i stručnjaci. (četvrtak)

 

Pravila europskih izbora. Odbor za ustavna pitanja usvojit će prijedloge za jačanje europske dimenzije na izborima za Europski parlament. Razmatra se uvođenje paneuropske izborne jedinice, osnivanje europskog izbornog tijela, jamstvo za ravnotežu spolova na izbornim listama, osiguravanje pristupa biračkim mjestima za osobe s invaliditetom te održavanje izbora na fiskni datum (9. svibnja). (ponedjeljak)

 

Zajednička parlamentarna skupština ACP-EU. Zastupnici će se sastati s kolegama iz afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja na 41. sjednici zajedničke parlamentarne skupštine. Neke od tema o kojima će se raspravljati su: situacija u zapadnoj Africi i Sahelu, ruska invazija na Ukrajinu, gospodarski oporavak i jačanje zdravstvenih sustava. (od petka do nedjelje)

 

Tjedan Nagrade publike LUX.  U nekoliko EU država članica održat će se istovremene projekcije triju filmova nominiranih za ovogodišnju nagradu publike LUX za koju pobjednika biraju građani zajedno sa zastupnicima. U užem izboru su filmovi: Bijeg, Velika sloboda i Quo Vadis, Aida? Svečana dodjela nagrada održat će se 8. lipnja.

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 4. do 7. travnja. Zastupnici će raspravljati o odgovoru EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu, procijeniti plan za jačanje sigurnosne i obrambene politike do 2030., rezultate Europskog vijeća održanog 24.-25. ožujka, te ishod sastanka između EU-a i Kine. Također će razmotriti i glasati o nadopunjenim pravilima za financiranje energetskih projekata, o “pravu na popravak”, aktualnim saslušanjima na temu kršenja EU vrijednosti od strane Poljske i Mađarske te o položaju žena u Afganistanu.

 

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola otputovat će u Sloveniju u ponedjeljak i utorak, gdje će se sastati s premijerom Janezom Janšom. Sudjelovat će i na Konferenciji predsjednika parlamenata i održati uvodno obraćanje, te konferenciju za novinare s predsjednikom Državnog zbora Igorom Zorčičem i čelnikom Nacionalnog vijeća Alojzom Kovšcom. Za srijedu su planirani sastanci s europskim nadzornikom za zaštitu podataka Wojciechom Wiewiórowskim i predsjednikom gruzijskog parlamenta Shalvom Papuashvilijem. U četvrtak će održati online sastanak s predsjednikom estonskog parlamenta, Jürijem Ratasom.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

 

Komentari