m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeHrvatskaAKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Tjedna najava, od 21. do 27. ožujka 2022.

  

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

 

Ponedjeljak – petak, 21. do 25. ožujka

EU kroz medije i javnu komunikaciju

Kuća Europe, A. Cesarca 4 -6, Zagreb

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja s održavanjem radionica za studente novinarstva, politologije i komunikologije na kojima se govori o zakonodavnom procesu u EU-u, prilagodbi EU sadržaja nacionalnom kontekstu, europskim programima namijenjenim mladima te prepoznavanju dezinformacija.  Riječ je o ciklusu predavanja i praktičnih vježbi koje je Ured pokrenuo početkom ožujka kako bi studentima približio praćenje europskih tema i politika. Radionice mogu pohađati samo unaprijed prijavljeni polaznici.

 

 

BRUXELLES – KRATKA PLENARNA SJEDNICA

 

Rat u Ukrajini / Energetska neovisnost. Zastupnici će s predstavnicima Vijeća i Komisije raspravljati o zajedničkoj europskoj akciji za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju. Komisija je 8. ožujka predstavila strategiju za postizanje potpune neovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima do 2030. godine. Strategija također uključuje mjere za rješavanje pitanja rasta cijena energenata i za popunjavanje kapaciteta skladišta plina u EU-u za sljedeću zimu. (četvrtak)

 

Rat u Ukrajini / Sigurnost opskrbe hranom. U srijedu poslijepodne na dnevnom redu plenarne sjednice je rasprava s Vijećem i Komisijom o potrebi žurnog donošenja EU akcijskog plana za sigurnost opskrbe hranom unutar i izvan EU-a, u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. U četvrtak će zastupnici glasati o rezoluciji.

 

EU sastanci na vrhu. Zastupnici će ocijeniti ishod neformalnog summita Europskog vijeća održanog 10. i 11. ožujka u Versaillesu, na kojem su čelnici usuglasili daljnje mjere odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu. Također će iznijeti svoje prioritete za proljetni summit koji će se održati 24. i 25. ožujka. Dominantna tema ponovno će biti rat u Ukrajini, a tim povodom u Bruxelles stiže i američki predsjednik Joe Biden.  Na dnevnom je redu i upravljanje koronakrizom, gospodarski oporavak te europski semestar. (Srijeda)

 

Roaming. Parlament će raspravljati i glasati o dogovoru postignutom s državama članicama o produljenju programa Roam like at home  na sljedećih deset godina, kako bi potrošači tijekom putovanja unutar EU-a mogli nastaviti koristiti svoje mobilne telefone bez dodatnih naknada. Program kojim se ukidaju naknade za mobilni roaming trebao je isteći 30. lipnja 2022. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

 

SASTANCI ODBORA

 

Umjetna inteligencija. Posebni  Odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu privest će kraju 18-mjesečni rad te će glasati o završnim preporukama i uspostavi Plana do 2030. za umjetnu inteligenciju. Tijekom mandata odbora organizirano je nekoliko saslušanja i radionica kako bi se čula mišljenja stručnjaka i dobio uvid u različite aspekte umjetne inteligencije. (utorak)

 

Dani solidarnosti s Ukrajinom. Od ponedjeljka do četvrtka Parlament održava “Dane soildarnosti s Ukrajinom ” kako bi izrazio potporu Vrhovnoj Radi (ukrajinskom parlamentu). Održat će se različite aktivnosti, uključujući rasprave s predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, veleposlanikom Ukrajine pri EU-u Vsevolodom Čencovom te dobitnikom nagrade Saharov za 2017., Lorentom Salehom.

 

Konferencija o budućnosti Europe. Peta plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe počinje rad na donošenju završnih prijedloga koji će se temeljiti na preporukama nacionalnih i europskih građanskih panela, inicijativama prikupljenim putem višejezične digitalne platforme te raspravama na plenarnim i radnim skupinama Konferencije. Plenarna skupština Konferencije održat će se u Strasbourgu u petak i subotu.

 

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola u ponedjeljak će telefonski razgovarati s predsjednikom Zastupničkog doma Libije Aguilom Salehom Issom te će održati sastanke s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Filipom Grandijem i talijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigijem Di Maiom. Metsola će u utorak boraviti u Berlinu gdje će se sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, predsjednicom Bundestaga Bärbelom Basom, ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i kancelarom Olafom Scholzom, nakon čega će održati konferenciju za novinare. U četvrtak će se susresti i s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem. Poslijepodne će se predsjednica Metsola obratiti čelnicima država i vlada u Europskom vijeću, a nakon govora održat će uobičajenu konferenciju za medije.

 

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

 

Tge/r

Komentari