m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraAbazović sa predsjednikom Suda u Strazburu: Vladavine prava ne može biti bez rodne ravnopravnosti

Abazović sa predsjednikom Suda u Strazburu: Vladavine prava ne može biti bez rodne ravnopravnosti

Abazović sa predsjednikom Suda u Strazburu: Vladavine prava ne može biti bez rodne ravnopravnosti

,,Vladavine prava ne može biti bez rodne ravnopravnosti. Jedino društvo jednakosti može biti društvo progresa”, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na press konferenciji uoči početka Pravosudnog foruma “Rodna ravnopravnost i Zapadmi Balkan” u organizaciji AIRE Centra, Gender and The Judiciary in the Western Balkan i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Abazović je istakao da mu je drago da se danas govori na temu koja u Crnoj Gori i regionu ima veliki prostor za unapređenje, kako bi se pomoglo podizanju senzibiliteta na ovu temu.

,,Moramo da se transformišemo na jedan ispravan način. Podrška Evropskog suda za ljudska prava nam je u tome neophodna. Zaštita ljudskih prava na ovom prostoru nije uvijek na nivou, ali to podrazumijeva obavezu više svih nosioca javnih funkcija i promotera univerzalnih vrijednosti, medijske zajednice, kako bi zajedno podstakli razvoj društva jednakosti. Bez vladavine prava nema ni ekonomskog progresa društva”, naznačio je Abazović.

Uoči konferencije, potpredsjednik Vlade Abazović sastao se sa Robertom Spanom, predsjednikom Evropskog suda za ljudska u Strazburu i Dunjom Mijatović, komesarkom Savjeta Evrope za ljudska prava.

Spano je naveo da Evropski sud daje puno značaja na dijalogu sa akterima u regionu, a naročito sa nosiocima pravosudnih funkcija.

,,Prepoznajemo visok stepen poštovanja standarda Konvencije koje nadležni organi pokazuju u Crnoj Gori. Podrška Vlade u procesu jačanja rodne ravnopravnosti je od ključnog značaja”, istakao je Spano.

Potpredsjednik Abazović je naglasio da je počastvovan dolaskom delegacije Evropskog suda iz Strazbura na čelu sa predsjednikom Spanom, ističući da je prioriter crnogorske vlade jačanje vladavine prava.

,,Rodna ravnopravnost se postiže aktivnim djelovanjem svih relevantnih društvenih faktora. Crna Gora nastoji da u najvećoj mogućoj mjeri poštuje standarde koje je postavio Sud u Strazburu. Crnogorsko pravosuđe je dužno da odgovori izazovima savremenog doba”, istakao je Abazović na sastanku sa Spanom.

Sastanku su prisustvovali Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Bojan Božović, državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i Ivo Šoć, savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja.

U pozdravnoj riječi na Pravosudnom forumu, pored Abazovića, Spana i Mijatović, prisutnima su se obratili i domaćin, Biljana Braithwaite (direktorka Programa za Zapadni Balkan, AIRE Centre), zatim Ivana Jelić, sutkinja Evropskog suda za ljudska prava, Steve Arrick, otpravnik poslova u ambasadi Velike Britanije u Crnoj Gori i Slobodan Šarić, savjetnik za vladavinu prava.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Komentari