m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraAbazović sa ambasadorom Finske: Želimo osnažiti ekonomsku saradnju između dvije zemlje

Abazović sa ambasadorom Finske: Želimo osnažiti ekonomsku saradnju između dvije zemlje

Abazović sa ambasadorom Finske: Želimo osnažiti ekonomsku saradnju između dvije zemlje

„Postoji veliki potencijal za unaprjeđivanje saradnje u oblasti energetike između Crne Gore i Finske”, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom sastanka sa nerezidentnim ambasadorom Republike Finske u Crnoj Gori, Nj. E. Kimom Lehdevirtom.

Na samom početku, konstatovani su dobri i prijateljski bilateralni odnosi između dvije zemlje, bazirani na principima otvorenosti, uz prostor za napredak u mnogim oblastima.

Razgovarajući o pandemiji COVID-19 i njenom globalnom uticaju, potpredsjednik Abazović je ambasadora Finske upoznao sa značajno boljom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori i procesom masovne vakcinacije, gdje su ostvareni izvanredni rezultati u procesu imunizacije građana Crne Gore. U tom kontekstu, potpredsjednik je iskazao nadu da će Finska, u susret turističkoj sezoni, ukloniti našu državu sa liste visokorizičnih područja, kao što je to nedavno učinila Njemačka.

Potpredsjednik Abazović i Nj. E. Lehdevirt razgovarali su i o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti turizma i ponovnog uspostavljanja čarter avio-linije Helsinki-Tivat, koja bi dodatno doprinijela povećanju broja finskih turista u Crnoj Gori tokom ljetnje turističke sezone.

Potpredsjednik je naveo da Crna Gora želi osnažiti ekonomsku saradnju, prvenstveno kroz privlačenje investicija iz Finske u Crnu Goru i povećanje robne razmjene. U tom smislu, potpredsjednik je govoreći o prirodnim potencijalima zemlje, naglasio značaj postojeće saradnje u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima unaprjeđivanja saradnje u oblasti obrazivanja i pozdravili dosadašnju uspješnu saradnju Univerziteta Crne Gore i visokoobrazovnih ustanova iz Finske, kroz nekoliko evropskih programa saradnje i razmjene studenata.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Komentari