m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraAbazović: Reforma tužilaštva uslov za članstvo u EU, kao i za snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Abazović: Reforma tužilaštva uslov za članstvo u EU, kao i za snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Abazović: Reforma tužilaštva uslov za članstvo u EU, kao i za snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

Crna Gora ide ka Evropskoj uniji i to je jedini put koji nova Vlada vidi kao ispravan i jedini put koji garantuje ljepšu budućnost svim građanima i građankama Crne Gore. Možda ne možemo izmijeniti prošlost, ali itekako možemo uticati na budućnost našeg društva, pa je najveća patriotska obaveza svih društvenih činilaca da rade na jačanju vladavine prava i većoj distribuciji pravde, kako bi od naše Crne Gore stvorili ekonomski, politički i društveno stabilan ambijent, ali i kako bi u što kraćem roku postali punopravna članica Evropske unije (EU), ukazao je na današnjoj panel diskusiji potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović.

Panel diskusija održava se u Univerzitetu Crne Gore na temu „Kuda ide Crna Gora: vladavina prava i antikorupcija”.

Abazović je podsjetio da je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou već postigao rezultate, dijelom kroz otkrivanje afere oko dodjele stanova, a dijelom i zbog drugih velikih istraga koje su u toku, ali podsjeća da najbolje tek slijedi.

„Stanovi su jedna od najmanjih operacija koje Savjet radi, a velike stvari će tek ugledati svjetlost dana ukoliko institucije budu dovoljno sposobne da isprate takve operacije. U tom smislu je i novi Zakon o državnom tužilaštvu od izuzetnog značaja, jer svi znamo kakvu je ulogu ranije imalo državno Tužilaštvo i kako se postupalo sa brojnim predmetima koji su godinama držani u fioci, ali i sa brojnim predmetima koji su obesmišljavani i upropašćavani lošim optužnicama”, ukazao je potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović.

Abazović je ukazao da sa ovim ljudima u Tužilaštvu Vlada ne može isporučiti rezultate u poglavljima 23 i 24, niti uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju (EU), zbog čega je nakon usvajanja novog Zakona o tužilaštvu neophodno promijeniti i institucionalno graditi tužilačke organe u Crnoj Gori.

„Ukoliko imate pokvaren automobil, a želite stići do određenog mjesta, imate dva izbora – da popravite automobil ili da kupite novi. Ista situacija je i sa našim Tužilaštvom. Da su umjeli isporučiti željene rezultate, davno bi to uradili. Ne bi čekali novu Vladu i političku volju, već bi radili svoj posao profesionalno, nezavisno i u skladu sa zakonom. Zbog toga su ove reforme uslov bez kojeg Crna Gora ne može ići naprijed”, ukazao je Abazović.

Abazović je istakao i poseban značaj koji vladavina prava ima za dalji ekonomski razvoj Crne Gore, kao i za privlačenje kredibilnih i provjerenih, a ne sumnjivih investitora.

„Našu zemlju može promijeniti nekoliko velikih projekata, koji bi je trajno transformisali i usmjerili u dobrom pravcu. Dakle, kroz samo par značajnih investicija, naša zemlja, sa svim ljepotama i potencijalima, u ekonomskom smislu može postati mnogo ljepše mjesto za život. Ali da bi uredili svoju državu, moramo napraviti drugačiju distribuciju pravde i napraviti daleko bolji ambijent. I za sve građanke i građane, ali i za sve kredibilne i ozbiljne investitore. Jer nijedan ozbiljan i odgovoran čovjek neće poželjeti da investira svoj kapital u zemlju u kojoj će ga reketirati, pljačkati i uslovljavati, već u državu sa jasno uređenim pravnim sistemom i izgrađenom vladavinom prava”, ukazao je Abazović.

Komentari