m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraAbazović: Raduje značajan progres u mišljenju Venecijanske komisije

Abazović: Raduje značajan progres u mišljenju Venecijanske komisije

Abazović: Raduje značajan progres u mišljenju Venecijanske komisije

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je danas pres konferenciju povodom mišljenja Venecijanske komisije na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Potpredsjednik Abazović rekao je naveo je da se sa mišljenjem Venecijanske komisije (VK) saga o tužilaštvu završila i da je VK pozdravila konstruktivni dijalog i konsultacije koje su održane sa civilnim sektorom i zainteresovanim stranama. Abazović je rekao i da mišljenje nije negativno i da ono što je objavljeno u medijima nije konačna verzija, već da se u konačnoj verziji nalazi tačka koja govori o prihvatanju pisma i obrazloženja potpredsjednika Vlade Abazovića na dodatno mišljenje VK i koja je postala sastavni dio zvaničnog mišljenja VK.

“U mojim konsultacijama sa većinom nije problem da četiri člana Tužilačkog savjeta budu iz reda uglednih pravnika, a da peti bude iz NVO koji će biti posebno biran”, kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je kazao da je tačno da je VK imala primjedbe na prestanak mandata članova Tužilačkog savjeta (TS), ali da nemaju ništa protiv smjene onih koji ne ispunjavaju kriterijume. Potpredsjednik je naveo da će za skraćenje mandata članovi TS imati finansijsku nadoknadu, a to će biti za nekoliko mjeseci. Abazović je naveo i da je prihvatljiva sugestija da se tačno odredi koje izvještaje tužilaštvo može da podnese Skupštini i njenim tijelima.

Na pres konferenciji, Abazović je kazao da ako se usvoji Predlog, dan poslije treba da počne dijalog o prevazilaženju v.d. stanja u Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozvao opoziciju da dostavi sugestiju na tekst koji bi ga poboljšao.

Potpredsjednik Abazović je kazao da ne može da razumije da je DPS protiv promjena u Tužilaštvu i da se sinoć vidjelo da im ni ovakvo tužilaštvo ne može pomoći, te da je ovo posljednja linija njihove odbrane.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEOhttps://flic.kr/s/aHsmVzSPax

Komentari