m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeCrna GoraAbazović na NATO seminaru: Kolektivna sigurnost za Crnu Goru izuzetno značajna

Abazović na NATO seminaru: Kolektivna sigurnost za Crnu Goru izuzetno značajna

Abazović na NATO seminaru: Kolektivna sigurnost za Crnu Goru izuzetno značajna

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović govorio je danas na onlajn seminaru NATO-CIDS na temu ,,Mehanizmi za dobro upravljanje u sektoru odbrane i bezbjednosti – jačanje institucionalne efikasnosti i otpornosti” u organizaciji Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške i njihovog Centra za integritet u sektoru odbrane Kraljevine Norveške.

Potpredsjednik Vlade Abazović saopštio je da je za Crnu Goru, kao teritorijalno jednu od najmanjih država regiona, bilo jako važno da bude dio kolektivne sigurnosti, ali i da bude u društvu sa demokratskim zemljama koje su članice Alijanse. U tom kontekstu, potpredsjednik Abazović je naveo da je veoma važno da Crna Gora učestvuje u procesu očuvanja integriteta NATO-a i da bude kredibilan partner.

Abazović je tokom izlaganja naglasio da je prioritet Vlade borba protiv korupcije i organizovanog kriminalaca i da je u tom cilju, odmah nakon izbora i prve smjene vlasti poslije 30 godina, formiran Nacionalni Savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Potpredsjednik Abazović je sagovornike upoznao sa akcijom hapšenja vođa kriminalnih grupa koje su djelovale internacionalno, za koje je naznačio da su svojim transkontinentalnim djelovanjem urušavale ugled Crne Gore u međunarodnim okvirima. U tom kontekstu, potpredsjednik Vlade Abazović je istakao značaj promjena u Tužilaštvu, bez kojih Crna Gora, kako je kazao, ne može isporučiti rezultate u oblasti vladavine prava i naveo da su izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu izvršene u intezivnoj konsultaciji sa Venecijanskom komisijom.

Abazović je zaključio da Crna Gora želi da nastavi saradnju sa NATO u cilju jačanja demokratije i vladavine prava, što je sistematski narušavano od strane prethodne vladajuće elite. Zato je jako bitno, istakao je Abazović, da imamo punu podršku od NATO partnera i da nastavimo da produbljujemo saradnju u cilju jačanja demokratije, da pravilno sprovodimo vladavinu prava kako bi učvrstili naš sektor bezbjednosti i institucionalne efikasnosti i sigurnosti.

Uz potpredsjednika Vlade, na online seminaru govorili su još i stalni ambasador Norveške pri NATO-u Oyestin Bo, međunarodni ekspert iz CIDS Mr Svein Eriksen, međunarodni konsultant i viši ekpert javnog upravljanja i menadžmenta, mr Francisco Cardona i direktrica Transparency International, Natalie Hogg.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmVJqWsa

Komentari