m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoШеф Канцеларије за интеграцију Рома у првој посети Министарству државне управе и локалне самоуправе

Шеф Канцеларије за интеграцију Рома у првој посети Министарству државне управе и локалне самоуправе

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Шеф Канцеларије за интеграцију Рома у првој посети Министарству државне управе и локалне самоуправе

Београд, 20. мај 2021. године

 

Министарка Марија Обрадовић састала се данас са шефом Канцеларије за интеграцију Рома при Савету за регионалну сарадњу Орханом Усеином, са којим је разговарала о успостављању сарадње између Министарства и Канцеларије.

Министарки Обрадовић представљен је Национални програм за трансформацију непријављеног рада код Рома у Србији, који је Канцеларија израдила са циљем да се ово питање у ромској популацији адекватно реши. Саговорници су размотрили могућност да се програм спроведе у неколико локалних самоуправа као пилот пројекат, како би се утврдили потенцијални бенефити за ромску заједницу.

Обрадовић је истакла да је Министарство државне управе и локалне самоуправе заинтересовано да подржи активности Канцеларије и помогне и подстакне комуникацију са јединицама локалних самоуправа.

На састанку је било речи и о сарадњи на решавању проблема припадника ромске националне мањине при остваривању права на упис у матичну књигу рођених, као и других права из личног статуса, у циљу спречавања настанка ризика од апатридије.

Шеф Канцеларије за интеграцију Рома при Савету за регионалну сарадњу Усеин изразио је задовољство блиском сарадњом Канцеларије и Владе Србије, као и напорима који се улажу како би се спровеле мере за побољшање социо-економског положаја ромске популације у Србији.

Састанку је присуствовао и државни секретар Министарства Стеван Глигорин.

 

Komentari