m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHУ Републику Српску данас је допремљено нових 25.000 доза вакцина „Спутњик В“

У Републику Српску данас је допремљено нових 25.000 доза вакцина „Спутњик В“

Бања Лука, 28.05.2021. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

У Републику Српску данас је допремљено нових 25.000 доза вакцина „Спутњик В“, набављених за потребе имунизације становништва Републике Српске против COVID-19.

Вакцине су допремљене у просторије увозника, предузећа „Krajinagroup“ у Бањој Луци, а испоруци је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Ријеч је о 25.000 доза прве компоненте ове вакцине које ће, након процедуре контроле квалитета серије у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, бити дистрибуисане здравственим установама широм Републике Српске за наставак процеса имунизације становништва против вируса корона.

– Данас имамо нову испоруку вакцина руског произвођача које је набавила Република Српска преко велепрометника, за потребе вакцинације свог становништва. Важно је да имамо континуитет у испоруци како ових вакцина, тако и вакцина других произвођача, како би процес вакцинације становништва могао да се одвија несметано и да се додатно убрза. Са претходним испорукама вакцина „Спутњик В“ и „Синофарм“ које смо набавили, као и вакцина „Фајзер“ и „Астра Зенека“ које пристижу из механизма COVAX и посредством EU4Health програма, на располагању имамо значајне количине вакцина, а очекујемо и нове испоруке у наредном периоду. Према најавама произвођачима, ускоро би требало да буду допремљене и нове количине друге компоненте вакцина „Спутњик В“ – рекао је министар Ален Шеранић.

Министар је подсјетио да је у претходном периоду у Републику Српску допремљено укупно 74.300 доза прве и друге компоненте руских вакцина „Спутњик В“.

По подацима Института за јавно здравство Републике Српске, до сада је у Републици Српској прву дозу вакцине против COVID-19 примило више од 88.000 становника, док је комплетно вакцинисано око 32.000 људи.

Komentari