m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoУ КАСАРНИ ”ЈУГОВИЋЕВО” ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ  

У КАСАРНИ ”ЈУГОВИЋЕВО” ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ  

У КАСАРНИ ”ЈУГОВИЋЕВО” ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

 

Поводом обележавања 24. марта, Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању, у касарни ”Југовићево” одржан је комеморативни скуп. Венце на спомен обележје положили су Министар одбране Небојша Стефановић, делегације Покрајинске владе, Јужнобачког округа, Града Новог Сада, Удружења ратних војних инвалида Града Новог Сада, породица погинулих, Удружења ваздухопловаца Војводине, СУБНОР- а АП Војводина, СУБНОР- а Града Новог Сада, Организације резервних војних старешина Града Новог Сада и Удружења бораца Војне полиције Републике Србије.


– Двадесеттри године после злочина над нашим народом, извршеног од стране НАТО пакта, никад није била јаснија и гласнија прича о томе шта смо као држава претрпели. Свима је јасно шта смо прошли борећи се за право о којем сада цео свет прича. Причају о универзалним принципима, правима и слободама, а тада су над нама и овде, све то погазили и залили крвљу невине деце, цивила и припадника безбедносних служби. Наша је обавеза према будућим генерацијама да говоримо о НАТО агресији, о јунацима који су се борили за нашу отаџбину, о онима који су положили своје животе, уз дубоко поштовање према њиховим породицама. Нека се чује прича и о херојима са Кошара, са Косова и Метхоје, из свих места у Србији, прича о храбрим чуварима нашег неба, који су ризиковали животе да бисмо ми данас били слободни. Нека се чује прича и о страдању Срба на Косову, и после НАТО агресије, јер они су и данас угрожени. Заветовани смо на то погибијом 79 невине деце. Град Нови Сад је град страдалник, али се као српски феникс подигао из пепела. Храбро идемо напред и не заборвљамо нашу историју – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се 24. марта сећамо храбрих хероја који су дали животе за слободу и част отаџбине, као и оних који су под окриљем НАТО пакта починили злочине, како би будуће генерације извукле поуке и имале узоре како се брани отаџбина. Министар Стефановић нагласио је да се током свих 78 дана пакленог пролећа 1999. године, показала нераскидива везу између Војске и народа.

– Војска је била и биће, саткана од људи чије срце куца за Србију и ништа и нико не може да га заустави. Цивилне жртве су срамота коју на души носи међународна заједница. Овај дан је за цео свет симбол неправде која је учињена, када је, први пут у историји, донета одлука о бомбардовању Србије без одобрења Савета безбедности Уједињених нација – истакао је министар Небојша Стефановић.

 

Нови Сад, 24. март 2022. године

Komentari