m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoУвођењем електронског печата до ефикасније јавне управе

Увођењем електронског печата до ефикасније јавне управе

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Увођењем електронског печата до ефикасније јавне управе

Београд, 11. мај 2021. године

„Успостављање квалификованог електронског печата за државне и друге органе повећаће ефикасност јавне управе, имајући у виду да је њена трансформација у ефикасан сервис грађана један од циљева ове Владе. Економична и транспарентна јавна управа, могућност да органи електронски размењују документа међусобно и са грађанима, добиће свој пун смисао успостављањем квалификованог електронског печата“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, образлажући Предлог закона о изменама и допунама Закона о печату државних и других органа на данашњој седници Народне скупштине.

У досадашњој пракси, у складу са важећим Законом о печату државних и других органа, био је познат само печат у форми отиска. Министарство и Влада су се определили да исти не укидају, јер се и у нашој, али и међународној пракси за поједине врсте послова исти и даље користи, навела је Обрадовић. Она је додала да се овим Предлогом закона уређује намена, садржина, изглед и употреба квалификованог електронског печата, када у вршењу послова из свог делокруга државни и други органи, имаоци јавних овлашћења  и појединци када врше јавна овлашћења која су им поверена законом размењујују документарни материјал, који је припремљен или настаје у њиховом раду електронским путем.

Усвајањем овог Предлога закона врши се, између осталог, усаглашавање постојећег Закона о печату државних и других органа са до сада донетим законима којима се уређује функционисање електронске управе, а поступак давања сагласности на садржину и изглед печата спроводи се на исти начин за обе врсте печата. Такође, предвиђено је да ће се поступак давања сагласности на садржину и изглед печата одвијати путем електронске услуге на Порталу еУправа, без обзира на форму печата, а рок од три дана од дана подношења уредног захтева у којем Министарство државне управе и локалне самоуправе даје сагласност није мењан, истакла је Обрадовић и додала да ће Министарство настојати да и убудуће одржи ефикасност када је у питању рок за давање сагласности за садржину и изглед обе врсте печата.

„Предлог овог закона даће нову димензију у раду свих органа који су истим обухваћени, што се односи на преко 10.000 органа који ће сада имати могућност да употребљавају и електорнски квалификовани печат. Позивамо све органе на које се Предлог закона односи да у оквиру послова које обављају препознају предности примене електронског квалификованог печата и електронске комуникације, да затраже сагласност Министарства државне управе и локалне самоуправе и прибаве електронски печат и где је год могуће у вршењу својих послова поставе себи као приоритет да папирне документе у комуникацији са другим органима и грађанима замене електронским документом“, закључила је Обрадовић.

Народна скупштина започела је данас начелни претрес о више предлога закона, међу којима је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о печату државих и других органа, а министарка Обрадовић је позвала народне посленике да у Дану за гласање усвоје овај Предлог закона.

Komentari