m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomija„Убрзање дигиталне трансформације у изазовним временима“

„Убрзање дигиталне трансформације у изазовним временима“

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Светски дан телекомуникација и информационог друштва:

„Убрзање дигиталне трансформације у изазовним временима“

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић поручила је поводом Светског дана телекомуникација и информационог друштва (World Telecommunication and Information Society Day – WTISD) да је Република Србија посвећена развоју дигиталне инфраструктуре и унапређењу регулативе у области развоја електронских комуникација, дигиталних услуга и дигиталног друштва.

„Право на интернет у времену у којем живимо представља једно од основних људских права. Значај повезаности коју нам омогућавају нове технологије посебно је изражен у пандемијском периоду током којег је друштвено функционисање било изузетно отежано ван дигиталних токова. Управо захваљујући опредељености Владе Србије ка дигитализацији успели смо да савладамо бројне проблеме који су нам наметнуле пандемијске околности и да сачувамо нашу привреду, образовање и друге друштвене процесе“, истакла је министарка.

Поводом овогодишње теме WTISD: „Убрзање дигиталне трансформације у изазовним временима“ („Accelerating Digital Transformation in challenging times“), Матић је подсетила да је Србија једна од првих земаља у Европи која је својим грађанима омогућила дигиталне сертификате о вакцинацији и тестирању на ковид 19, који су у потпуности усаглашени са препорукама Европске комисије.

Министарка је напоменула да је један од главних изазова са којима се суочава Србија, као и Европа и цео свет, премошћавање дигиталног јаза између урбаних и руралних подручја и да је сходно томе министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло пројекат изградње широкопојасне мреже у руралним подручјима.

„У оквиру прве фазе пројекта биће обезбеђен ултрабрзи интернет за 90.000 домаћинстава у руралу, а у оквиру друге фазе за још око 135.000 домаћинстава, уз обезбеђивање основног приступа интернету за 65.000 домаћинстава. Такође, крајем текуће године очекујемо спровођење аукције за 5Г мрежу која ће допринети развоју индустрија, као и самих руралних подручја“, навела је министарка.

Она је додала да је у области регулативе ресорно министарство спровело бројне активности у циљу постизања потпуне усклађености са европским правом,  напомињући да је припремљена Стратегија развоја информационог друштва и информационе безбедности у Републици Србији за период 2021-2026, као да је и у току израда новог Закона о електронским комуникацијама чије се усвајање планира до краја ове године.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се од 1969. године, 17. маја, на годишњицу потписивања прве Међународне телеграфске конвенције 1865. године и на дан формирања Међународне уније за телекомуникације у Паризу, чији је Србија члан од оснивања.

Komentari