m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / December 4.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaСТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРАГУЈЕВАЦ ПРОГРАМ 17 – 23. 4. 2023.

СТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРАГУЈЕВАЦ ПРОГРАМ 17 – 23. 4. 2023.

СТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРАГУЈЕВАЦ www.skckg.com

ПРОГРАМ 17 – 23. 4. 2023.

 

Понедељак, 17. април у 2100
Контакт галерија СКЦ
Концерт – Guadalupe Plata

Андалузијски трио Guadalupe Plata објављује и наступа последњих петнаестак година. Снимили су 5 албума (док 6. излази ускоро), прегршт синглова, а пре две године издали су и LP са Mikeom Edisonom, гаражном легендом из 80-тих (некада бубњар The Raunch Hands , а данас рокенрол публициста).
Искусном уху довољно је пар слушања да препозна карактеристичан звук бенда. Иако из њихових песама прште утицаји који иду од локалног фламенко наслеђа, преко блуз легенди као што су Hound Dog Taylor, John Lee Hooker i Skip James, те Rya Coodera, Marca Ribota, Captaina Beefhearta, шпагети вестерна па до The Gun Club, сам звук Guadalupe Plata је свеж, нов и крајње аутентичан. Суптилан, деликатан и магичан, а истовремено застрашујућ.
Као неки од снова којих се ујутро сетите и покушавате да их дешифрујете или запамтите. Гитара Pedra De Diosa пева и испушта остале грлене, али и оностране гласове и звуке. Он је Paco De Lucia са електричном гитаром. Његове психотичне гитарске теме прати и наглашава Carlos Jimena, бубњар џезерских квалитета и Ginger Baker ударца. Њих двојица су виртуози на својим инструментима који се предуго познају и свирају, а уиграност уживо им је у равни непрежаљене браће Wright из NoMeansNo . Зато су концерти које приређују рокенрол догађаји сезоне.
Цена улазнице у претпродаји је 400рсд, на дан концерта 600рсд.

 

Уторак, 18. април у 2000
Контакт галерија СКЦ
Филмска пројекција – Ноћни путници

Редитељ:Mikhaël Hers
Земља: Француска
Година: 2022.
Трајање: 111’
Језик: француски

Париз, 1981. У изборној ноћи дувају ветрови промена, а Французи усхићени јуришају на улице. Али Елизабет (Шарлот Гензбур) има потешкоћа да подели опште расположење оптимизма. Муж ју је оставио и тако избезумљеној, чини јој се да ће заувек плакати. Али шта ако би послушала своје емоције и почела да исписује нове животне листове? Шта ако би написала писмо водитељки свог омиљеног радио програма (Емануел Беар)? Или позвала бескућницу у госте?
Шта би се догодило када би учинила ствари који заправо мењају животе? У овом занимљивом филму, насталом после филмa Аманда, Mikhaël Hers усмерава свој хиперсензитивни поглед на осамдесете и наизглед свакодневне тренутке у животу једне породице који обликују неизбрисива сећања. Велики број ликова попуњава ову носталгичну сагу о поновоном стварању себе.
Ово је филм који нам у свом најинтимнијем и хипнотишућем облику, док размишљамо о томе како функционишемо као друштво, даје представу о томе зашто је љубав важна.
Улаз слободан.

Среда, 19. април у 1900
Контакт галерија СКЦ
Предавање – Депресија, Андреја Бошковић

Депресивни поремећај је један од три најчешћих узорка обољевања у свету поред исхемијске болести срца и цереброваскуларних болести.
Савремени брзи темпо живота, излаже човека 21. века, великим напорима сталног прилагођавања свакоднвеним стресним ситуацијама, човек се осећа усамљеним и несигурним за своју егзистенцију, што изазива и анксиозност и депресију.
Депресију карактерише патолошко депресивно расположење, губитак интересовања и задовољства, смањена енергија, осећај кривице, беспомоћност, ниско самопоштовање, поремећај сна (несаница или претерано спавање) и апетита (углавном смањен, а може и повећан), лоша концентрација, црне мисли.
Депресија се разликује од уобичајених флуктуација расположења и краткотрајних емоционалних реакција на стрес. Такође се разликује и од туге која се јавља као нормална реакција на различите догађаје и помаже у превазилажењу онога што се догодило. Оно што карактерише депресију, а што је кључна разлика у односу на нормалну тугу су: интензитет и трајање, односно депресија је константна и сурова, утиче на когнитивно и емоционално доживљавање и тумачење.
О узроцима, симптомима, врстама, третманима и још понечему говориће Андреја Бошковић, Дипломирани психолог, Мастер ниво из психологије, који је стекао на Филозофском факултету у Београду.
Од 2012. до 2016. године, је дијагностички и психотерапијски радио као психолог у Клиничком центру у Крагујевцу, на Клиници за психијатрију.
Тренутно је стручни сарадник и предавач у Истраживачкој станици Петница, што је уједно и највише звање у овој научној институцији.
Од семинара и обука прошао је тренинг Светске здравствене организације (Траининг оф Траинерс : Елементс оф Псyхосоциал Треатмент: Унитед Натионс Оффице он Другс анд Цриме, 2013) као и ауторски семинар из Форензичке психологије.
Од септембра 2016. године Андреја Бошковић је као нестраначка личност био ангажован за саветника министра, неуропсихијатра проф. др Славице Ђукић Дејановић, у Влади Републике Србије у Београду.

 

Komentari