m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaСТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРАГУЈЕВАЦ

СТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРАГУЈЕВАЦ

СТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР КРАГУЈЕВАЦ   www.skckg.com

ПРОГРАМ 24.05 – 30.05.2021.

Уторак, 25. мај у 2000

Контакт галерија СКЦ

Филмска пројекција – Пад краља

режија: Родриго Сорогојен
жанр: трилер
трајање: 142’
производња: Шпанија, Француска

Критичари кажу да ће вам овај филм подизати адреналин све док не експлодирате и тек тада ће вам дозволити да поново продишете! Мануел Лопез- Видал је омиљени политичар у свом региону. Једном речју – он има све: богат је и успешан, ужива друштвени углед, има дивну породицу, окружен је пријатељима и природно је харизматичан. Међутим, он је и корумпирани човек који се годинама богатио путем јавних фондова. После покушаја да прикрије једног од сарадника Мануел сам остаје изложен откривању закулисних радњи.

На његово велико изненађење, партијске колеге кују заверу да све свале на његова леђа. И хајка на њега почиње. Али, Мануел се не предаје.

Чекамо вас уз све мере за сузбијање ширења вируса ЦОВИД 19. Ношење маске обавезно.

Улаз је слободан. Услед поштовања свих прописаних мера, број места је ограничен, а сви заинтересовани могу резервисати своје место путем телефона 060 0335052.

Среда, 26. мај у 1900

Контакт галерија СКЦ, Facebook live

Предавање из области психологије – Шизофренија и параноја

Андреја Бошковић

О психозама шизофренији и параноји говориће Андреја Бошковић, дипломирани психолог, мастер Универзитета у Београду. Дијагностички и психотерапијски је радио као психолог у Клиничком центру у Крагујевцу. Психотерапеут је теоријског правца психодрама. Стручни је сарадник и предавач у Истраживачкој станици Петница. Детаљније о предавачу на сајту: Online psihoterapija.

Шизофренија је психоза која погађа 1% становништва. За шизофренију су карактеристични повлачење у себе, неповезане мисли и опречна осећања. Одлика шизофреније је и смењивање периода ремисије и релапса. Раличити су симптоми: илузије, халуцинације (обично слушне), дезорганизоване мисли, кататонија, апатија, безразложни смех, солилоквијум (причање са самим собом) итд.

Параноја је обилк психозе који се јавља у неколико облика: илузија интерпретације (све се схвата лично), илузија гоњења, илузија тврдњи, илузија љубоморе итд. Обично се развија између 30. и 45. године. Развија се код оних особа чија личност има параноичну тенденцију (сумњичавост, прецењивање себе, осетљивост, нереално расуђивање, нефлексибилност). За параноју су карактеристична систематска убеђења која су добро конструисана, односно извођење нереалних закључака о стварним догађајима.

 

Среда, 26. мај у 2100

Радио телевизија Крагујевац

СКЦ КвАрт Naked

У новој епизоди СКЦ квАрт емисије представљамо бенд Naked и разговор са његовим члановима.

Састав Naked већ годинама успева да оствари фузију глобалних ритмова, балканске музичке традиције и free jazz-a.

Мешавина фолклорног наслеђа и слободне импровизације води бенд на путовање и потрагу за властитим музичким идентитетом.

Група Naked је до сада објавила четири албума, остварујући завидан успех на бројним позорницама у земљи и иностранству а ускоро очекујемо и њихово пето студијско издање.

Четвртак, 27. мај у 2100

YouTube канал СКЦ

СКЦ КвАрт Некад су овде биле све саме њиве – Алекса Гајић

Разговор поводом изложбе Некад су овде биле све саме њиве

Алекса Гајић је стрип цртач, илустратор, филмски аутор… „Алекса Гајић ствара чуда“, пише Урош Петровић за Десну књигу – део једног од Алексиних чуда – књигу названу Лева књига / Десна књига. Политикин Забавник (ево прилике да се помене да су Алекса и Забавник другари већ неколико деценија) бележи речи Дејана Стојиљковића – Алекса Гајић је, „човек који може да вам нацрта (или наслика) буквално шта год пожелите“.

Алекса Гајић

Рођен у Београду 20.05.1974. Дипломирао на ФПУД у класи проф. Растка Ћирића , колор стрип албумом ”Technotise”. Од 1996. до 2006. стални сарадник Политикиног Забавника (а после тога повремено). Од 2000. ради за издавачку кућу ”Soleil” из Француске , и од тада објавио 6 колор албума (објављених у још 8 земаља).У Србији  је осим ових албума објавио и албум ”Technotise”  као и колекцију кратких стрипова ”У Шрафовима”, ”Skrepbuk” i ”Пљоснати стрип”. Илустровао више књига у сарадњи са разним издавачима. Сарађивао такође са бројним часописима и магазинима као илустратор.

Аутор неколицине економско пропагандних спотова као и више музичких видео спотова,  и низа рекламних памфлета, flyer-a, новинских огласа и реклама, календара, плаката, storyboard-ova, itd … Учесник више колективних изложби, и аутор четири  самосталне (најзначајнија 2005. у Музеју примењене уметности).

Од 2006. до 2009. радио на свом првом дугометражном анимираном филму ”Technotise – Edit i ja”. Филм је приказан на преко 20 фестивала , и вишеструко је награђиван. У наредне две године поново ради за Француског издавача, овај пут ”Quadrantes Solaire” са дводелним албумом ”Drakko”.  2013. још једном се окушава у анимацији, овај пут са краткометражним филмом ”Успон и пад уметности”.
У међувремену  ради на концептуалном пројекту ”Чудесни стрипови”, у оквиру ког су настали и ”У шрафовима”, ”Skrepbuk”, ”Пљоснати стрип”, објављени од стране System Comics-a , као и  награђени  ”Камени стрип” и ”Премотавање”.

Од 2015. са истом скупином људи ради свој други дугометражни анимирани филм ”Technotise – Пророк 1.0 ”.

Недеља, 30. мај у 2100

Летња сцена СКЦ

Представа Afterlife party with Evergreen Eve, Исидора Станишић

Afterlife party with Evergreen Eve је савремена плесна представа у соло изведби саме ауторке, која се одвија у grow box шатору за гајење биљака. Простор је лимитиран, услови за раст и развој су вештачки, средина је безбедна, циљ је трајање. Pinus longaEva је врста борова која се убраја у најдуговечније живе организме на планети. Наша Ева је зимзелена, украсна и вечно млада у настојању/настајању. Брижљиво је себе узгајала и сачувала. Од свега. Има карактер пузавице. Ту је сукоб. И порекло. Подсећа на свог будућег аватара у дигиталном загробном животу. Можда и нема разлике, не знамо. Осећа се мирис убода четинарке, најежене и саме. У сопственом хтењу. Воли све што воле млади.

Кореографија и извођење: Исидора Станишић

Музика: Дарја Јаношевић

Костим: Јасмина Панић Самсара

Продукција: Удружење грађана Горгоне, Оливера Кецојевић, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Станице Сервиса за савремени плес, КЦ МКМ

Фотографија: Милош Јањић

Улаз је слободан.  Услед поштовања прописаних мера, број места је ограничен, а сви заинтересовани могу резервисати своје место путем телефона 060 0335027.

Komentari