m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСиниша Мали представио измене Закона о акцизама

Синиша Мали представио измене Закона о акцизама

Београд,  25. мај 2021.

Синиша Мали представио измене Закона о акцизама

Министар финансија у Влади Србије Синиша Мали представио је данас посланицима у Скупштини Србије Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, који треба да допринесе постизању постепене хармонизације акцизне политике у области опорезивања алкохолних пића, са стандардима Европске уније.

„Законским предлогом предлажу се измене у начину обрачунавања и плаћања акцизе на јака алкохолна пића. Тренутно, Закон о акцизама, у делу опорезивања акцизом алкохолних пића, није усаглашен са одговарајућим директивама ЕУ и зато се сада, у циљу постепеног усклађивања домаћег законодавства из области опорезивања акцизом алкохолних пића, предлажу измене које ће довести до постепене хармонизације прописа“,  рекао је Мали.

Према његовим речима, наш систем опорезивања акцизом јаких алкохолних пића није у сагласности са чланом 37. Споразума о стабилизацији и придруживању који је потписан 2008. године а  ступио на снагу 1. септембра 2013. године.

„Желимо да се усагласимо са тим политикама. Усвајањем наведених законских измена и усаглашавањем Закона о акцизама са прописима ЕУ, стварају се услови за отварање Преговарачког поглавља 16 – Порези. Изменама ових закона стварају се и предуслови за Кластер 3 (конкурентност и инклузивни раст) у преговорима са ЕУ како бисмо процес приступања ЕУ наставили још бржим темпом“, навео је Мали.

Министар је објаснио да је постојала разлика у начину обрачуна акцизе на јака алкохолна пића између ЕУ и Србије, тако што ЕУ акцизу на јака алкохолна пића  утврђује по хектолитру (100 литара) чистог алокохола на 20°С. Са друге стране, акциза у Републици Србији на јака алкохолна пића се, према важећем законском решењу, обрачунава и плаћа у зависности од врсте јаког алкохолног пића а то су код нас ракије од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије, ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина и остала јака алкохолна пића.

Прецизније, према актуелном Закону о акцизама донетом 2001. године, сва јака алкохолна пића, подељена су у три акцизне категорије у зависности од сировина од којих се производе и садржаја етанола. Све три категорије алкохолних пића спадају у различиту акцизну групу и на њих се плаћа различит износ акцизе.

Мали је објаснио да се овим законом предлаже да се сва јака алкохолна пића, независно од сировина од којих се производе и садржаја етанола, опорезују према садржаном проценту чистог алкохола мереном на температури од 20°С у том готовом производу, чиме се изједначава порески третман свих јаких алкохолних пића.  На тај начин у потпуности се губи разлика у фискалном оптерећењу  између различитих врста јаких алкохолних пића, под условом да садрже исти проценат алкохола.

На дневном реду Скупштине је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о личној карти. Представљајући измене овог закона Мали је рекао да ће измене допринети бољој правној сигурности и безбедности грађана, смањењу трошкова као  и да грађани ефикасније остварују своја права.

„Циљ измена ових закона је да грађани и од куће без одласка на шалтер остваре своја права како би повећали ефикасност рада наше управе и то је део великог програма дигитализације и програма – СТОП БИРОКРАТИЈИ. Да не зависимо од шалтера и шалтерских службеника, што мање користимо папир и више штитимо животну средину“, навео је Мали и додао да је било потребно и да се олакша сервисни рад МУП-а и Владе Србије.

Мали је навео да, према одредбама овог закона,  грађани у случају нестанка личне карте неће морати да је оглашавају Службеном гласнику и плаћају накнаду.

„МУП ће након доношења решења о неважећој личној карти да је огласи неважећом на својој веб презентацији.  Поред поједностављивања процедуре смањују се трошкови, повећава се правна сигурност и општа безбедност“, рекао је министар.

Према његовим речима у чип личне карте уписује се сертификат за електронску идентификацију на основу чега лична карта представља и средство за идентификацију на даљину.

„У овај лични документ се уноси и квалификовани сертификат за електронски потпис и она ће бити средство за креирање електронског потписа високог степена поузданости у електронском пословању“, рекао је Мали.

„Изменама је омогућено и уношење адресе пребивалишта у образац личне карте како би се дефинисала месна надлежност органа за поступање у управним стварима“, прецизирао је министар.

Komentari