m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСастанак министра Стефановића са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Састанак министра Стефановића са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Састанак министра Стефановића са шефом Делегације ЕУ Жиофреом

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадором Емануелом Жиофреом.

Министар Стефановић и амбасадор Жиофре разговарали су о питањима из области регионалне безбедности, међународних односа и сарадње у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Стефановић је том приликом рекао да је регионална сарадња, као предуслов европских интеграција, један од спољнополитичких приоритета Републике Србије. Он је истакао да је Србија одговоран и кредибилан партнер, који ће у складу са својим јасним политичким опредељењем остати војно неутрална држава, уједно отворена за сарадњу и спремна да изграђује партнерске односе са свим државама и међународним организацијама.

Министарство одбране, рекао је Стефановић, непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју међународних односа у области одбране, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Министар је, такође, казао да се допринос Министарства одбране и Војске Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ огледа у учешћу Војске Србије у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група ЕУ, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћу у њеним пројектима.

Амбасадор Жиофре истакао је значај стабилности у региону и подршку европским интеграцијама Србије и свих држава Западног Балкана. Он се захвалио Србији на доприносу у мултинационалним операцијама ЕУ, подсећајући да је недавно имао прилику да присуствује испраћају тима Министарства одбране и Војске Србије у мисију EUTM Somalia.

Амбасадор Жиофре је истакао да има простора за даље унапређење сарадње и снажнији развој односа између ЕУ и њених чланица са Србијом. Такође, је нагласио да је ЕУ вољна да ојача сарадњу са Србијом на пољу безбедности и сигурности. Амбасадор Жиофре рекао је да неоправдана и ничим изазвана агресија Русије на Украјину подрива европску и глобалну безбедност и сигурност. Европска унија је дорасла том изазову и рачуна на Србију у одбрани мира и међународног поретка заснованог на правилима.

Komentari