m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСастанак министра Стефановића са замеником команданта Европске команде ОС САД

Састанак министра Стефановића са замеником команданта Европске команде ОС САД

Састанак министра Стефановића са замеником команданта Европске команде ОС САД

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са замеником команданта Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава генерал-потпуковником Мајклом Хауардом, који борави у Србији у саставу делегације помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Карен Донфрид.

Министар Стефановић и генерал-потпуковник Хауaрд сагласили су се да је билатерална сарадња у области одбране садржајна, да иде узлазном путањом и да су њени ефекти видљиви, као и да прати стратешки развој политичких и економских односа две земље.

Стефановић је истакао да се она у највећој мери реализује кроз заједничке вежбе и обуке наших оружаних снага, што омогућава припадницима Војске Србије стицање искустава и вештина које доприносе подизању оперативних способности Војске Србије и њеној већој интероперабилности. Говорећи о учешћу наших војника у мировним мисијама ЕУ и УН, он је истакао да је то још једна од потврда опредељености наше земље за сарадњу и очување мира и стабилности како у нашем региону, тако и у свету. Министар је, такође, подсетио на мисију КФОР-а на нашој територији и истакао добру сарадњу Војске Србије са КФОР-ом, која је за нас од изузетног значаја, нарочито имајући у виду да привремене приштинске институције упорно избегавају да спроведу међународно преузете обавезе.

Саговорници су се осврнули током састанка и на европске интеграције наше земље и однос Србије према Украјини. Том приликом министар Стефановић се захвалио САД на континуираној подршци Србији на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ, наводећи да је то спољнополитички приоритет наше земље. Он је, такође, навео да Република Србија принципијелно поштује међународно право и подржава територијални интегритет Украјине, али и да није увела санкције Руској Федерацији јер се руководи својим интересима.

Генерал-потпуковник Хауард подсетио је да се војна сарадња САД и Србије у највећој мери остварује управо посредством Европске команде ОС САД, он је оценио и да односи наших земаља напредују и изразио наду да ће билатерална сарадња у наредном периоду наставити да иде узлазном линијом. Како је истакнуто на састанку, број посета званичника из САД Србији у последње време довољно говори о значају који САД дају Србији као кључној земљи за стабилност региона. Генерал-потпуковник Хауард је, такође, оценио да сматра подједнако значајним унапређење сарадње Србије у области одбране са ЕУ, колико и са САД.

 

Управа за односе са јавношћу/Public Relations Department
Министарства одбране/Ministry of Defence
Републике Србије/Republic of Serbia

Komentari