m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Владе Србије Владимир Рогановић учествовао је на скупу „Сусрет представника државних институција за послове вера земаља Балканског региона“, који је у организацији Комисије за односе с верским заједницама и групама Владе Северне Македоније одржан у Скопљу од 12. до 13. априла.

На скупу су, поред директора Рогановића и домаћина директора Комисије за односе верских заједница и религиозних група Даријана Сотировског, учествовали директор Националног комитета за верску културу Албаније, директор Директората за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде и људских и мањинских права Црне Горе Драган Радовић, министар саветник у амбасади Румуније у Скопљу Елена Конексикте и заменик шефа мисије Републике Грчке у Скопљу Џини Андрари.

Српску делегацију представљали су и помоћник директора Управе Марко Николић и шеф Одсека Саша Мијатовић, као и представници македонске, албанске и црногорске ресорне институције.

Скуп је за циљ имао представљање рада надлежних органа и размену погледа и искустава из области односа државе и цркава и верских заједница зарад пружања доприноса развоју регионалне сарадње, политичке стабилности, безбедности и економског развоја на балканском подручју. Задате теме односиле су се на правни оквир деловања цркава и верских заједница у балканским земљама, однос државе и верских субјеката, број регистрованих верских заједница, позитивна искуства држава и могућности за регионалну сарадњу, као и потенцијалну опасност од суочавања са различитим облицима религијског радикализма.

Рогановић је представио суштину целокупне религијске регулативе и праксе у Републици Србији и чињенично указао на њихову либералну природу и карактер. Он је исказао задовољство због чињенице да наша држава баштини и дугу и плодну историју стабилних и веома конструктивних односа са својим црквама и верским заједницама, који се позитивно рефлектују и на међусобне односе верских субјеката.

Полазећи од досадашњих искустава, Република Србија изразила је заинтересованост за унапређење и успостављање редовне регионалне међурелигијске сарадње, у оквиру које би се третирала најважнија питања од заједничког интереса, па и из области пост-конфликтне рехабилитације и жељене „вредносне интеграције“ на Балкану, истакао је он.

Рогановић је имао и двострани састанак са македонским колегом Сотировским, на којем су разматране могућности унапређења ресорне сарадње у образовној и културној области.

 

 

Београд,

  1. април 2022. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari