m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са новоизабраном специјалном представницом и шефицом Мисије привремене администрације Уједињених нација на Косову (УНМИК) Каролином Зијаде о политичкој ситуацији на Косову и Метохији и о наставку преговора Београда и Приштине.

Премијерка Брнабић је указала на значај комуникације са УНМИК-ом и спремност Београда за наставак дијалога, али и на неопходност да Приштина испуни обавезе преузете Бриселским споразумом. Она је изразила очекивање да ће то на објективан и транспарентан начин бити представљено и у Извештају генералног секретара УН о раду Унмика, на седници Савета безбедности УН која ће бити одржана 20. априла.

Брнабић је навела да се Србија доследно залаже за поштовање принципа међународног права и примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да ће наставити да улаже напоре за очување мира и стабилности, али да истовремено очекује да и Приштина испуни преузете обавезе.

Премијерка је указала на континуирану нестабилност и етнички мотивисане инциденте према Србима и осталом неалбанском становништву, али и на ускраћивање права Србима да се изјасне на референдуму о уставним амандманима у области правосуђа у јануару, као и да на територији Косова и Метохије учествују на изборима Републике Србије одржаним 3. априла.

Председница Владе је својој саговорници пожелела успех на новој функцији и изразила жељу за наставком конструктивне сарадње.

Зијаде је поручила да ће УНМИК наставити ангажовање на постизању мирније и просперитетније будућности кроз унапређење поштовања људских права и изградњу поверења међу заједницама.

Она је потврдила посвећеност УНМИК-а  подршци дијалогу који се под покровитељством ЕУ води ради постизања свеобухватног споразума и дугорочног мира и помирења.

 

Београд, 7. април 2022. године

 

Komentari