m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас свим студентима, као и представницима студентских организација 4. април – Дан студената.

Ружић је оценио да је овај дан прилика да се истакне значај и улога студената у друштву, који су увек били покретачка снага, носиоци просперитета и иновативних идеја.

Он је нагласио да су образовање и наука основа сваког економског и друштвеног развоја, додавши да су држави потребни млади људи који ће дати допринос у различитим сегментима нашег друштва.

Министар је истакао да се у Србији спроводе реформе на свим нивоима образовања чији је циљ, између осталог, и модернизација образовног процеса.

Према љеговим речима, стратешки приоритет Србије је квалитетно образовање на свим нивоима,  као и повећање доступности образовања.

„Наша мисија је да свим студентима омогућимо квалитетне услове за студирање, због тога проширујемо капацитете студентских домова, али и инвестирамо у нове објекте високошколских установа“, рекао је Ружић.

Министар је подсетио на то да су прошле године усвојене измене и допуне Закона о високом образовању, као и да је Србија први пут добила Закон о студентском организовању, који у центар ставља студента.

„Веома сам поносан на сарадњу коју смо до сада остварили са представницима студената и студентским организацијама, што је посебно дошло до изражаја приликом припреме закона који се односе на област високог образовања“, навео је министар.

Дан студената обележава се 4. априла, у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године због нарастајућег фашизма у Европи. Тада је током протеста убијен студент права Жарко Мариновић.

 

Београд,

4. април 2022. године

Komentari