m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас је у разговору са новим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матеом Коланђелијем и досадашњом директорком ове међународне институције Жужаном Харгитаи истакла да је ЕБРД водећи институционални инвеститор у Србији који значајно доприноси јачању српске економије и оснаживању конкурентности земље.

 

Председница владе оценила је да, с обзиром на то да екологија постаје све значајнија област за Србију, „зелена агенда“ и подршка коју у том смислу ЕБРД пружа Србији кроз унапређење енергетске ефикасности и боље коришћење обновљиве енергије, представља важан пројекат и приоритетну област сарадње.

 

Досадашња директорка ЕБРД Жужана Харгитаи навела је да је ова институција у претходном периоду уложила готово шест милијарди евра у пројекте подршке приватном сектору, инфраструктуру и побољшање конкурентности приватног сектора. То су области које ће и даље бити у фокусу ове институције и сарадње са Србијом, навела је одлазећа директорка ЕБРД.

Високо на агенди, како је објаснила, и даље ће бити прелазак на „зелену економију“, пре свега кроз пројекте енергетске ефикасности и гасификацију и јачање повезаности економија Западног Балкана.

 

Представници ЕБРД оценили су да ће велики изазов у предстојећем периоду представљати  и опоравак привреде након пандемије. У том смислу од изузетног је значаја програм подршке малим и средњим предузећима у ублажавању социјалних и економских последица, коју ЕБРД остварује заједно са Министарством привреде, навели су саговорници.

 

Премијерка Брнабић захвалила је на изузетној сарадњи и личном ангажману досадашњој директорки ЕБРД за Западни Балкан, а новом директору пожелела добродошлицу, уз уверење да ће се наставити успешна сарадња са овом међународном институцијом.

 

Београд,

  1. мај 2021. године

Komentari