m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / December 4.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја  Бранко Ружић донео је одлуку о оснивању девет ресурсних центара у  Србији,  као потпуно нових организационих јединица у образовном систему.

Статус ресурсног центра стекле су школе  које остваруjу изузетне резултате у реализацији инклузивног образовања и васпитања деце из осетљивих група – деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, деце миграната или из маргинализованих породица.

Ружић је истакао да је било планирано да у почетку имамо три ресурсна центра, али успели смо да формирамо девет и додао да ће ресурсни центри окупити стручњаке различитих профила, који имају искуство у раду са децом и ученицима са сметњама у развоју.

Они ће пружати додатну подршку  деци, ученицима и њиховим родитељима, а и обучавати запослене у школама за индивидуализовани приступ образовању, рекао је министар.

Министар је рекао да ће ресурсни центри имати посебну улогу када је реч о примени асистивних технологија којима се унапређује и олакшава учење и напредовање ученика са сметњама у развоју и њихово учешће у школским и вршњачким активностима.

Ресорно министарство ће у наредном периоду имати интензивну сарадњу са ресурс центрима како би деци, ученицима, родитељима и наставницима била доступна подршка.

Статус ресурсног центра стекле се следеће школе: Основа школа за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг Б. Матић“  Ужице, Основна школа „Бранко Пешић“ Земун, Основна школа „6.октобар“ Кикинда, Школа за основно и средње образовање “Мара Мандић“ Панчево, Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика Нови Сад, Школа за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“  Сомбор, Школа за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ Земун, Школа за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“ Крагујевац и Школа са домом за ученике оштећеног слуха и говора „11. мај“ Јагодина.

 

Београд,

  1. март 2022.

 

Komentari