m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је поводом обележавања почетка радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош на територији општине Кањижа, да ће у наредном периоду бити завршена пруга до Суботице, а потом и до Будимпеште.

Момировић је истакао да је планирано проширење локације граничног прелаза „Хоргош“ од изузетне важности јер представља део европског коридора 10 и једну од кључних тачака транзитног саобраћаја кроз нашу земљу. Нови брзи воз „Соко“, како је рекао министар, саобраћа за свега 33 минута од Београда до Новог Сада и у рангу је најбоље железничке инфраструктуре и најбољих возова у Источној Европи.

Обележавању почетка радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош, присуствовао је и председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор и захвалио се министру  на подршци у реализацији овог пројекта који је изузетно важан јер отвара једну потпуно нову перспективу за овај део државе.

На посебну важност ове инвестиције указао је и директор Транспортне заједнице Републике Словеније Матеј Закоњшек, истакавши да пројекат не представља само врата између Србије и Мађарске већ и Западног Балкана и Европске уније.

Пројектним задатком, осим реконструкције неких од постојећих објеката, на улазу у земљу предвиђена је изградња две нове саобраћајне траке за путничка возила и две за теретни саобраћај, и реорганизацијом се обезбеђују две траке за аутобусе.

Уговор за извођење радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош потписан је 16. децембра 2021. године са представницима компаније „Јадран“ д.о.о., која ће бити извођач на овом пројекту. Укупна уговорена вредност  пројекта износи 2.088.306.057,03 РСД са ПДВ-ом, а завршетак радова је планиран за другу половину 2023. године.

 

Београд,

  1. март 2022. године

Photo credit MGSI Đ.K.

Komentari