m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Јан Кејс Мартејн, а у оквиру друге ревизије аранжмана са Србијом започетог у јуну прошле године.

Премијерка Брнабић је оценила као веома важно то што је испуњена већина циљева из актуелног аранжмана и додала да се нада да ће и наредна влада наставити да спроводи реформе и добро сарађује са том међународном финансијском институцијом.

Уз обострану оцену да тренутно постоје разни глобални изазови који утичу и на Србију и да је тешко имати пројекције за наредни период, премијерка је истакла да ће влада покушати да смањи на минимум утицај глобалне кризе и да ће максимално заштити и грађане и привреду.

Брнабић је такође рекла да је важно спровести реформе јавних предузећа, поготово оних из енергетског сектора, што се посебно показало за време кризе и у том смислу издвојила Електропривреду Србије, Србијагас и Србијашуме. Саговорници су се сагласили да су за ЕПС сада посебно важне инвестиције, како би спремни дочекали наредну зиму, али и ефикасан менаџмент.

Када је реч о реформама, премијерка је истакла важност реформе Пореске управе, у оквиру које Министарство финансија спроводи увођење новог модела е-фискализације, а који подразумева фискалне уређаје који имају директну везу са Пореском управом у реалном времену. То ће, уверена је премијерка, умногоме помоћи Влади Србије у борби против сиве економије.

Председница Владе Србије је такође навела да се наставља прилив страних директних инвестиција, да су и данас у току разговори са великим инвеститорима и то оценила као добар показатељ стања наше економије, упркос глобалним изазовима. У том контексту, Јан Кес Мартејн је рекао да верује да ће се одржати и ниво капиталних инвестиција државе, али и страних директних инвестиција.

Шеф Мисије ММФ је додао да је добро што Република Србија има сопствену производњу струје и развијену пољопривредну производњу те стога нема толику потребу за увозом тих добара и додао да зна да влада има активни приступ тренутној глобалној ситуацији и да покушава у сваком смислу да помогне компанијама. Јан Кес је такође додао да је импресиониран начином на који је AIK банка преузела Sberbank и да је то спроведено веома брзо и ефикасно.

На састанку је било речи и о увођењу новог система за обрачун зарада у јавном сектору „Искра“, који ће у потпуности увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава, што је један од реформских циљева. Премијерка је истакла и да је пуштен у рад Јединствени информациони систем просвете, који на једном месту обједињује све информације о установама и запосленима унутар образовног система наше земље, као и о ученицима и студентима и да је зато важно да се тај систем повеже са „Искром“.

Република Србија је у јуну прошле године склопила нови саветодавни аранжман са ММФ-ом Инструмент за координацију политика (The Policy Coordination Instrument – PCI), који ће трајати до краја 2023. године. Аранжман је саветодавног карактера, што значи да не подразумева финансијску подршку.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и министар финансија Синиша Мали.

 

Београд,

  1. март 2022. године

Komentari