m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / February 6.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за координацију акивности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП), којој је присуствовао и председник Републике Србије Александар Вучић.

Имајући у виду неповољне показатеље актуелне енергетске и економске ситуације у свету, на седници су анализирана домаћа и глобална кретања са пројекцијама привредног раста за текућу годину и могућностима за одржање финансијске стабилности земље.

На седници је речено да су у областима туризма, информационих технологија и услуга остварени добри резултати, а да су мере предузете у привлачењу директних страних инвестиција у претходној години биле значајан покретач домаће привреде и додатни подстицај за отварање нових радних места. Такође, услужни сектор је у претходној години имао улогу доминантног носиоца привредног раста.

Када је у питању пољопривреда, подвучен је значај улагања у додатне мере заштите од природних непогода, пре свега радарске системе за противградну одбрану, системе за наводњавање, електрификацију поља. Посебан акценат стављен је на додатне подстицаје сточарству, које у последњим годинама бележи тренд опадања. Ресорно министарство ће радити и на ревидирању критеријума за учешће у ИПАРД програму како би већи број регистрованих газдинстава могао да аплицира за ова европска средства за пољопривреду.

Како би се очувао одржив привредни раст, наведена је неопходност даљег улагања у капиталне пројекте у области путне и железничке инфраструктуре, али и ефикасне реализације и извршења буџета у области здравства, енергетике, заштите животне средине, спортске и комуналне инфраструктуре. Једна од мера коју ће Савет за БДП пратити током године је и брзина издавања локацијских услова и грађевинских дозвола како би се ослободио пун потенцијал приватних инвестиција у Републици Србији.

Закључено је да је даље подстицање дуалног образовања изузетно важно, с обзиром на потребе домаћег тржишта и чињеницу да они који су образовани по овом систему лакше долазе до посла и боље плаћених радних места.

 

 

Београд,

  1. јануар 2023. године

Komentari