m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је данас Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Унапређење услова за превођење бродова у оквиру бране на Тиси“, након обиласка бране на Тиси где је предвиђена изградња нове бродске преводнице.

Момировић је истакао да ће пројекат омогућити убрзани развој читавог региона Потисја и претворити га у епицентар водног теретног саобраћаја овог дела Европе, али ће омогућити и пуну реализацију туристичких потенцијала овог дела Србије“. Нагласио је да и у будућности морамо да наставимо са инфраструктурним улагањима, јер ће то уједно бити и најбољи показатељ успеха наредне владе.

Меморандум о сарадњи, осим министра Момировића, потписали су, у име Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ извршни директор Данка Васиљевић и државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић.

Изградњом нове преводнице чија комора ће имати 205 метара дужине и 24 метара ширине, омогућило би се истовремено превођење једног састава уобичајног за категорију водног пута VI b, а тиме и веће коришћење Тисе за превоз великих количина роба између Србије и Мађарске. Вредност пројекта је 60 милиона евра.

Са циљем да се са радовима крене у што краћем временском периоду, министар Момировић одржао је састанке у општинама Бечеј и Кула на тему изградње будућег аутопута од Кикинде до Сомбора.

Будућа путна комуникација Бачки Брег – Наково у дужини од 175 км, повезаће граничне прелазе Србије са Румунијом и Мађарском и биће најбржа веза између Кикинде и Сомбора, односно омогућиће везу Бачке и Баната са централном и западном Србијом путем аутопута Београд-Суботица.

 

Београд,

  1. март 2022. године

 

 

photo credit MGSI Đ.K

Komentari