m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoСАОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

У Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу данас је организовано едукативно предавање градске галерије „Милене Павловић Барили“ чији кустос је осуђеницама у овом заводу приближио уметничко стваралаштво једне од најпознатијих српских сликарки.

Осуђенице су имале прилику да сазнају мало познате податке из живота уметнице која је стварала у Паризу, Риму, Њујорку, а имала је прилику да уређује и насловну страницу америчког модног часописа “Вог”.

Предавање је дошло као природан след догађаја будући да се у овом заводу, једином ове врсте у земљи, од почетка месеца организује школа сликања у сарадњи са градском основном школом „Свети Сава“.

Циљ овог пројекта да осуђена лица развију своју креативност и изразе своја осећања кроз ликовну уметност у заводском атељеу.

Осуђенице су веома мотивисане да учествују у раду уметничких радионица попут оне на којима је организовано креативно писање у сарадњи са невладином организацијом из Београда „Институтом за перформативне уметности и социјални рад – ЦРИ“.

Осуђенице су током овог пројекта 2018. године писале о емотивним односима и проживљеним искуствима на основу којих је настала позоришна представа ”Њена прича’’ коју су извеле саме осуђенице за Нову годину у овом заводу.

Представа се бавила питањем насиља у породици кроз едукативну поруку да насиље није решење, већ да су неопходни подршка и помоћ како жртви, тако и насилнику.

Подсећамо да су осуђеница дале огроман допринос још на почетку пандемије корона вируса тако што су шиле дневно и до хиљаду заштитних маски за лице у кројачкој радионици у којој се већ годинама организује сертификована обука за кројење и шивење.

Бригу за своје и здравље свог окружења су показале и одлуком да се вакцинишу тако да је у овом тренутку 75 одсто осуђеница примило вакцину против корона вируса.

 

Komentari